Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

1Η ΜΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2011-THE IDES OF MARCH

Venice 68 - Day 1: 'The Ides of March' + 'Mildred Pierce'

31 Αυγούστου 2011 | SevenArt.gr



Του ανταποκριτή μας στη Βενετία
Ιάκωβου Γωγάκη

The Ides of March του Τζωρτζ Κλούνεϊ

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν είχα πολλές προσδοκίες από την εναρκτήρια ταινία  του φετινού Φεστιβάλ ΒενετίαςThe Ides of March”. Ίσως επειδή από τις υπόλοιπες τρεις σκηνοθετικές δουλειές του Τζορτζ Κλούνεϊ, μόνο το “Καληνύχτα και Καλή Τύχη” είχε ένα σχετικό ενδιαφέρον. Αλλά διαψεύστηκα. Το σενάριο μπορεί να βασίζεται σε βιβλίο όπως συνηθίζεται κατά κόρον, υπάρχει από την άλλη έντονη η προσωπική σφραγίδα του σκηνοθέτη, που δεν αυτοπροβάλλεται στο έργο, κατανέμει ορθά τον χρόνο, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους θύτες και τα θύματα.
Οι προκριματικές εκλογές στο Οχάιο για το χρίσμα των δημοκρατικών με τον Τζορτζ Κλούνεϊ να κρατά τον ρόλο του κυβερνήτη της πολιτείας και διεκδικητή του χρίσματος μετατρέπονται σε ένα άγριο πολιτικό παιχνίδι χωρίς όρια και φραγμούς, των 2 συμβούλων του (εκπροσώπου Τύπου του Κυβερνήτη) Ράιαν Γκόσλινγκ, με την εμπλοκή και των πολιτικών τους αντιπάλων.
Ταινία που δίνει έμφαση στις προσωπικές στρατηγικές που δεν αφήνουν περιθώριο για συλλογική δράση. Όλοι μάχονται εναντίων όλων σε μια ταινία με έντονη θεατρικότητα που αναδεικνύει τον βρώμικο κόσμο της πολιτικής. Ο Κλούνεϊ προσπάθησε στη συνέντευξη τύπου  να απεμπλακεί από τον όρο «πολιτικό θρίλερ», αλλά δεν έπεισε. Ίσως όντως να μπορεί κανείς να το δει μέσα από πολλές πλευρές, να αφορά τον καθένα που παλεύει να επιβληθεί στο κοινωνικό σύνολο, αλλά έχει σημασία να αναφερθεί πως ο σκηνοθέτης στο παρελθόν στήριξε τους Δημοκρατικούς τους οποίους τώρα δείχνει όμοιους με τους Ρεπουμπλικάνους, σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση της χώρας κρέμεται από μια κλωστή.
Αξιοπρόσεκτη για ακόμα μια φορά η ερμηνεία του Γκόσλινγκ που θα μπορούσε να είναι ένας εκ των διεκδικητών για Όσκαρ Α’ Ανδρικού.
Αφιέρωμα στον Τοντ Χεινς
Χθες, στην προ-έναρξη του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων προβλήθηκε το “Mildred Pierce” του Τοντ Χεινς. Μια σειρά 5 επεισοδίων, ριμέικ της ομώνυμης επικής ταινίας του 1945 με την Τζόαν Κρόφορντ. Για 330 λεπτά παρασυρθήκαμε από την ιστορία μιας χωρισμένης μάνας και συζύγου που πέρασε μέσα από απίστευτες συμπληγάδες. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα κινηματογραφικής προβολής της στην Ελλάδα, θα άξιζε όμως τον κόπο μιας και είναι αποκαλυπτική του τι εστί Τοντ Χέινς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κέιτ Γουίνσλετ.
ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΩΓΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου