Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

5η Μέρα Φεστιβάλ Βενετίας. Απογοήτευσαν οι “Άλπεις” του Λάνθιμου

Απογοήτευσαν οι “Άλπεις”

Αποστολή: Iάκωβος Γωγάκης
Η υποψηφιότητα ξενόγλωσσου Όσκαρ με τον «Κυνόδοντα» ανέβασε τον Γιώργο Λάνθιμο στα ύψη, δημιουργώντας και μεγάλες προσδοκίες για τα επόμενα κινηματογραφικά του βήματα.
Οι «Άλπεις» που είδαμε στην Βενετία και διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο θα απογοητεύσει ακόμα και τους λάτρεις του «Κυνόδοντα». Η υπόθεση του έργου όπως αναγράφεται στις επίσημες περιλήψεις  αφορά μια νοσοκόμα, ένα τραυματιοφορέα, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και τον προπονητή της οι οποίοι δημιουργούν μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.
Ωραία μέχρι εδώ, αλλά αν ο αρχηγός της ομάδας δεν έκανε μια αναφορά στην αρχή του έργου δύσκολα ο θεατής θα μπορούσε με την εξέλιξη της πλοκής να αντιληφθεί το ποιοι είναι, τι κάνουν, τι εξυπηρετεί όλο αυτό.
Βασικό πρόσωπο η νοσοκόμα, την οποία υποδύεται η Αγγελική Παπούλια, που απλόχερα προσφέρει την φροντίδα της στον ηλικιωμένο πατέρα της, σε μια νεαρή κοπέλα που βρίσκεται η ζωή της σε κίνδυνο, και σε διάφορους άλλους ρόλους, προφανώς μέσα στο πνεύμα της ομάδας.
lanthimosΗ Αγγελική Παπούλια, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Αριάν Λαμπέντ στο κόκκινο χαλί της Μόστρας.
Ο Λάνθιμος στόχευε να αναδείξει την κενότητα των συναισθημάτων που παρατηρείται στις μέρες μας και τους ανθρώπους να λειτουργούν ως μηχανές, αλλά πιστεύω χάνεται μέσα στις πειραματικές επιρροές της παραγωγού του, Αθηνάς Τσαγγάρη. Άλλωστε αν αυτό ήθελε να πει, δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει γραφτεί, έχει λεχθεί, και κατά το παρελθόν έχει σκηνοθετηθεί [Μatrix].
Στα θετικά του έργου, η ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου