Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:ΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2.5/5

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με τους Νίκο Κουρή, Λευτέρη Βογιατζή, Αλεξία Καλτσίκη
Κωμωδία, Ελλάδα 2009


Από το  "Πεθαίνοντας στην Αθήνα" , στο "Αθήνα-Κωνσταντινούπολη" και η τριλογία του Παναγιωτόπουλου κλείνει με μια λοξή-αισιόδοξη ματιά σε όσα απογοητευτικά βλέπουμε γύρω μας, έχοντας ως βάση το ομώνυμο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου.
 
Τα Οπωροφόρα δέντρα και τα φρούτα στην Αθήνα είναι κυριολεκτικά μέσα στα πόδια μας. Πόσοι από μας τα βλέπουν και όμως τα αγνοούν επιδεικτικά . Ο Παναγιωτόπουλος τα τοποθετεί σε πρώτο πλάνο. Τα ρόδια, οι μουριές τα κορόμηλα και τα φραγκόσυκα συνοδεύουν τον “ καρπουζοκέφαλο” βαδιζομανή της πόλης ( Νίκο Κουρή) όπως τον φαντάστηκε ο καθωσπρέπει διανοούμενος-συγγραφέας( Λευτέρης Βογιατζής).

 
Το γέλιο που βγαίνει κατά διαστήματα δένει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θλίψης για το κατάντημα της Αθήνας.
 
Η άναρχη δόμηση, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, η βίαιη αστυφιλία, το νέφος και το κυκλοφοριακό για τον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη δεν μπορούν να σταθούν ικανά για να καταστρέψουν ότι ανέκαθεν παρήγαγε η "εύφορη Αθηναϊκή κοιλάδα" .
Τα Οπωροφόρα πέρα από την γευστική τους απόλαυση έχουν  συμβολικό χαρακτήρα,  γιατί αντέχουν στα δύσκολα όπως και κάποιοι λιγοστοί  συμπολίτες μας που με τον δικό τους τρόπο δίνουν καθημερινές μάχες για καλύτερη ποιότητας ζωής.
 
Μπορεί ο ήρωας του έργου να είναι ολίγον σαλός αλλά είναι και τυχερός γιατί είναι ξένοιαστος και ζει ελεύθερα. Για τον πολιτικά σκεπτόμενο Παναγιωτόπουλο η ατομική μας ελευθερία είναι ανύπαρκτη από τη στιγμή που εξαρτάται από συμβάσεις και καταναγκασμούς.
Καλοδουλεμένες ερμηνείες και όπως πάντα εξαίρετες μουσικές από τον μόνιμο συνεργάτη του σκηνοθέτη Σταμάτη Κραουνάκη.



Στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 7/10/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου