Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (25/2/2010). Επιμέλεια, Παρουσίαση και Κριτική Ιάκωβου Γωγάκη.

 

image
ΟΙ κινηματογραφικές ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ ( 25/2/09)
Επιμέλεια, Παρουσίαση και Κριτική
Ιάκωβου Γωγάκη

Το Νησί Των Καταραμένων 2.5 / 5 Η.Π.Α
Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη 3.5 / 5 Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ( Βραβεία Κριτικών Αγγλίας)
Το Γάλα Της Θλίψης 3 / 5 ΠΕΡΟΥ( Υποψηφ. για ξενόγλωσσο Όσκαρ)
Χρυσόσκονη 2.5 / 5 ΕΛΛΑΔΑ( Βραβείο κοινού ΠΕΚ)
Διαχειριστής 2 / 5 ΕΛΛΑΔΑ( Βρ Δ. Ένωσης Κριτικών Θεσσαλονίκη)
image
1. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ (SHUTTER ISLAND) 2.5 / 5
Σκηνοθέτης: Μάρτιν Σκορτσέζε
με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Έμιλι Μόρτιμερ, Μισέλ Γουίλιαμς, Μαξ Φον Σίντοφ, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ,
Ηλίας Κοτέας
Θρίλερ Μυστηρίου, Η.Π.Α 2009, 139 Λεπτά
Αναμενόμενο εδώ και πολλούς μήνες Το Νησί Των Καταραμένων η τελευταία ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε δεν μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ο λόγος ίσως να πρέπει να αναζητηθεί στο παλαιομοδίτικο μυθιστόρημα, του κατά τα άλλα εξαίρετου συγγραφέα Ντένις Λεχέιν, που μας χάρισε στο παρελθόν το ανεπανάληπτο « Σκοτεινό Ποτάμι». Ό Σκορτσέζε έχει κάποιες άριστες στιγμές σκηνοθετώντας με μαεστρία το κλίμα φόβου και μυστηρίου που επικρατεί στο νησί, και τον Ντι Κάπριο μόνιμο πλέον συνεργάτη του να αποδίδει πιστά τον «οριακό» του ρόλο, σίγουρα καλύτερος από την ερμηνεία του στο «Δρόμο της Επανάστασης».
Διαβάστε παρουσίαση κριτική και που προβάλλεται
image

2. ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ (NOWHERE BOY) 3.5 / 5

Σκηνοθέτης: Σαμ Τέιλορ Γουντ
με τους Άαρον Τζόνσον, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Αν Μαρί Νταφ, Ντέιβιντ Μορισέι
Βιογραφία, Μουσικό Δράμα, Αγγλία 2009, 98 Λεπτά
Ένα έργο που αξίζει να δείτε. Το Όλοι Θέλουν Λίγη Αγάπη (Nowhere Boy) αφορά τα άγνωστα σε πολλούς εφηβικά χρόνια του Τζόν Λένον. Αυτό που κάνει το φιλμ ιδιαίτερο, χαρίζοντάς του αρκετές διακρίσεις στη Βρετανία, είναι ο καταπληκτικός συνδυασμός μιας αλλιώτικης σκηνοθεσίας(Σαμ Τέιλορ Γουντ), αισθητικής φωτογραφίας(μαγευτικό Λίβερπουλ) , μουσικής επένδυσης αλλά και μιας συναισθηματικής αξίας που προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο από τους πρωταγωνιστές της.
Ένα αξιοσέβαστο επίτευγμα που ξεχειλίζει από δυνατά συναισθήματα μιας ανερχόμενης δημιουργού που τιμά με τον καλύτερο τρόπο τον χαρισματικό καλλιτέχνη. Ίσως η δεύτερη αξιόλογη βρετανική ταινία της χρονιάς που μας πέρασε, πίσω από το υπέροχο Fish Tank.

Διαβάστε παρουσίαση κριτική και που προβάλλεται
image
3. ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ (THE MILK OF SORROW / LA TETA ASUSTADA)
3 / 5

Σκηνοθέτης: Κλόντια Γιόσα
με τους Μαγκαλί Σολιέ, Σουζί Σαντσέζ, Εφρέν Σολίς, Μαρίνο Μπαγιόν
Δράμα, Περού 2009, 97 Λεπτά ( Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας)
Αποφασίστηκε τελευταία στιγμή να προβληθεί αυτή τη βδομάδα, το προερχόμενο από το Περού μουσικό δράμα Το Γάλα Της Θλίψης που η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κλόντια Γιόσα μας μεταφέρει στις συνήθεις πρακτικές σεξουαλικής βίας στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής και την μειονεκτική θέση που βρίσκονται οι γυναίκες.
Η ταινία ξεκινά με μια εξαιρετική σκηνή με την Φαούστα (Μαγκαλί Σολιέ) να βρίσκεται δίπλα στην ετοιμοθάνατη μητέρα της, που διηγείται τραγουδώντας στη κόρη της το τραυματικό της παρελθόν. Μαθαίνουμε πως η κοπέλα έχει προέλθει από το βιασμό της μητέρας της κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 80 στο Περού. Πάνω σ’ αυτήν την ιστορία θέτει η συγγραφέας και σκηνοθέτης το υπαρκτό και τραγικό πρόβλημα των γυναικών που γέννησαν παιδί απόρροια βιασμού προκαλώντας πολλές φορές στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος την ασθένεια με την ονομασία Τhe Milk of Sorrow. Ενώ τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών που διεπράχθησαν κατά συρροή στο Περού στις αρχές του 1990 πριν την αλλαγή του καθεστώτος, δεν παρουσιάζονται, όμως κατά την διάρκεια της ταινίας υποδηλώνονται με σαφήνεια. Η κάμερα της Κλόντια Γιόσα εστιάζεται και στις σύγχρονες παραγκουπόλης που δεν είναι τίποτα άλλο από πραγματικές τρώγλες, και αναπόφευκτα ο συνειρμός μας οδηγείται στο ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες στο πέρασμα των χρόνων στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η Φαούστα ακαλλιέργητη και προληπτική ζει μέσα σε έναν απέραντο φόβο, με μόνο όπλο την μουσική, θλιμμένη, και διαρκώς με δάκρυα στα μάτια. Μετά τον θάνατο της μητέρας της καταρρέει. Στο νοσοκομείο ο γιατρός που την εξετάζει βρίσκεται μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Είχε τοποθετήσει μια πατάτα στο κόλπο της προφανώς ως άμυνα σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης.
Φροϋδική, δυστυχώς υπερβολικά μελοδραματική αλληγορία, αλλά συγκλονιστική ιστορία, που χρωματίζεται με έναν απαστράπτων μαγικό ρεαλισμό που αφιερώνεται στις χιλιάδες γυναικείες χαμένες ψυχές. Όμορφα τραγούδια, ηθογραφικά στοιχειά, και ένα αίσθημα θλίψης για υπαρκτές συνθήκες ζωής που δεν συνάδουν με τον 21 αιώνα.
Δείτε Τρέιλερ :
ΙΝΤΕΑΛ
Πανεπιστημίου 46 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 210-3826720. Εισ.: € 8,00, φοιτ. € 6,00. ‘Ατομα με ειδ. ανάγκες είσ. € 4,00. Το φοιτητικό Σάβ., Κυρ. ισχύει μόνο για την α’ προβολή
Πέμπτη/ Τετάρτη 18.00 – 20.10 – 22.20
Τέλος δύο βραβευμένες ελληνικές ταινίες βγαίνουν στις αίθουσες. Η Χρυσόσκονη της για χρόνια συνεργάτιδας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μαργαρίτας Μαντά και ο Διαχειριστής του καταξιωμένου Περικλή Χούρσογλου.
image
4. ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ (GOLD DUST) 2.5 / 5

Σκηνοθέτης: Μαργαρίτας Μαντά
με τους Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Μάσχα, Αργύρη Ξάφη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Δέσποινα Κούρτη και Θανάση Χαλκιά
Δράμα, Ελλάδα 2009, 85 Λεπτά
Τρία αδέρφια αντιμετωπίζουν την προοπτική πώλησης του πατρικού τους σπιτιού, μετά το θάνατο των γονιών τους. Οι αγοραστές θα το κατεδαφίσουν για να ανεγείρουν στη θέση του ένα σύγχρονο κτίριο.
Ο Αλέξης (Αργύρης Ξάφης) είναι ρεαλιστής. Υπερασπίζεται την πώληση προβάλλοντας το οικονομικό όφελος που αυτή θα αποφέρει.
Η Άννα (Μάνια Παπαδημητρίου), ονειροπόλα και μαχητική, αντιδρά αρνητικά. Το πατρικό σπίτι είναι γιʼ αυτήν η μνήμη της παιδικής της ηλικίας.
Η Αμαλία (Άννα Μάσχα) είναι διστακτική και κουρασμένη. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στο συναίσθημα και στις ανάγκες της οικογένειας.
Η πώληση του πατρικού σπιτιού λειτουργεί καταλυτικά για να βγουν στο φως οι σχέσεις των ηρώων. Να αποκαλυφθεί η εικόνα που έχει ο ένας για τον για τον άλλον, ερήμην του, που χαρακτηρίζουν τις οικογενειακές σχέσεις και αποκαλύπτουν τραύματα όταν ξυθεί η επιφάνεια της παιδικής ηλικίας.
Το παραμύθι αυτό αποδυναμώνεται από ένα τυχαίο γεγονός.
Ένα γράμμα από το παρελθόν θα λειτουργήσει καταλυτικά και θα ωθήσει τους ήρωες να ορίσουν το δικό τους στίγμα στη δική τους εποχή.
Ήρωες της αστικής καθημερινότητας, προβλήματα συνήθη και μέσα σ’ αυτά αναδύονται οι δύσκολες και μοναχικές ανθρώπινες σχέσεις. Η Μαντά μέσα απ την Χρυσόσκονη καταθέτει μια πρόταση για όλα όσα βλέπει να ξετυλίγονται γύρω της, σε κάποια σημεία ίσως και υπερβολικά υπερτονίζει τη θέση της, αλλά αυτή η ταινία ξεχειλίζει από συναισθήματα που προσδίδουν μία νότα αισιοδοξίας στη σύγχρονη αθηναϊκή μιζέρια.
Δείτε Τρέιλερ :
ODEON ΟΠΕΡΑ 1
Ακαδημίας 57, Αθήνα 2103622683. Τηλ. Κρατ. 2106786000.. DIG.SOUND, A/C, Dolby Digital. Ηλεκτρ. Κρατήσεις: www.odeon.gr & www.i-ticket.gr & 801-11-60000. Εισιτήριο: Εισ. € 9
Πέμπτη/ Τετάρτη 18.10 – 20.20 – 22.30
ΔΑΝΑΟΣ 2
Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου) 2106922655. Parking. DOLBY DIG. SR. Εισιτήριο: € 8,00. Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα στο τηλ. 2106922609.
Πέμπτη/ Τετάρτη 19.00 – 21.00 – 23.00
image
5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ 2 / 5

Σκηνοθέτης: Περικλή Χούρσογλου
με τους Περικλή Χούρσογλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κώστα Βουτσά, Κατερίνα Γιουλάκη, Κωνσταντίνο Χούρσογλου, Ιορδάνη Χούρσογλου
Δράμα, Ελλάδα 2009, 92 Λεπτά
Μπουχτισμένος οικογενειάρχης βρίσκει παρηγοριά στη διαχείριση της πολυκατοικίας. Ορκίζεται να επιδιορθώσει την αποχέτευση, αγνοώντας τα συντρίμμια της δικής του ζωής που απειλούν να τον πλακώσoυν.
Πρόκειται για την ιστορία του Παύλου, ενός άντρα στα 50 που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα προβλήματα της μητέρας του, της γυναίκας του, των παιδιών του, των ενοίκων μιας πολυκατοικίας, όλων των άλλων, ακριβώς γιατί δε μπορεί να διαχειριστεί τα δικά του.
«Μια ταινία για την οικογένεια» αφού αυτή αποτελεί τον βασικό θεματικό της άξονα, επιδιώκοντας να φέρει στην επιφάνεια καθημερινές καταστάσεις και συμπεριφορές, που εύκολα μετατρέπονται σε κλειδί για την ευτυχία ή τη δυστυχία.
Δείτε Τρέιλερ :
Δείτε Συνέντευξη του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου στο Movies for the Masses:
ΚΑΛΥΨΩ
Γρηγ. Λαμπράκη & Καλυψούς, Καλλιθέα, 210-9510909. Εισ.: € 5,00. DOLBY.
Πέμπτη/ Τετάρτη 19.00/ 21.00
ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8215469, 2108222702. Εισ.: € 7,50, φοιτ.-παιδ. & η α΄προβολή € 6,00. DOLBY DIG. Πέμπτη/ Τετάρτη (εκτός Τρίτης ) 18.10/ 20.20/ 22.30ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), 210-3609695. Εισ.: € 7,00, φοιτ. € 4,00
Πέμπτη/ Τετάρτη (εκτός Δευτ.) 18.00/ 20.15/ 22.30
CINERAMA
Αγ. Κυριακής 30, Π. Φάληρο, 2109403593, 2109403595 Εισιτήριο: € 7,00, φοιτ., παιδ. € 5,00
Πέμπτη/ Τετάρτη 18.00/ 20.15/ 22.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου