Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ( DESERT FLOWER) Σκηνοθέτης: Σέρι Χόρμαν. Κριτική Ιάκωβου Γωγάκη, 3/5

 

image

Με τους Λία Κεμπέντε, Σάλι Χόκινς, Κρεγκ Πάρκινσον, Τίμοθι Σπολ,
Σοράγια Ομάρ-Σέγκο
Δράμα , Μ. Βρετανία-Γερμανία-Αυστρία 2009 124 Λεπτά

Το Λουλούδι της Ερήμου κατάφερε να συγκινήσει από το 1997 που εκδόθηκε μέχρι σήμερα εκατομμύρια αναγνώστες και ο λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στη συγκινητική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι, και στο τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα της κλειτοριδεκτομής, μια πρακτικής που ενώ είναι καταδικαστέα σε πολλές χώρες ,εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλη έκταση στο τρίτο κόσμο, δυστυχώς ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η Σέρι Χόρμαν το μεταφέρει κινηματογραφικά δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λία Κεμπέντε, διάσημο μοντέλο με συμμετοχή και σε κινηματογραφικές παραγωγές δίπλα στον Ντε νίρο και στον Νίκολας Κέιτζ.
image
Στο λουλούδι της Ερήμου η Γουόρις Ντίρι σε ηλικία 13 χρόνων διέφυγε από την Σομαλία και την οικογένεια της για να αποφύγει ένα προξενιό. Πήγε στην Αγγλία όπου για τα επόμενα χρόνια, η νεαρή κοπέλα ζει σε κατάσταση αιχμαλωσίας μέσα στην πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Ξαφνικά βρίσκεται να περιφέρεται μόνη, με μια βαλίτσα με τα ελάχιστα υπάρχοντά της στο χέρι, για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου. Με τη βοήθεια της Μέριλιν(Σάλι Χόκινς), μιας κοπέλας με την οποία γνωρίστηκε τυχαία και η οποία την πήρε να μείνει μαζί της, βρίσκει δουλειά σε ένα εστιατόριο. Σύντομα η τύχη θα της χαμογελάσει όταν τραβά την προσοχή του διάσημου φωτογράφου Τέρι Ντόναλντσον και από εκείνη τη στιγμή η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.
Η Γουόρις με μια μόνιμη μελαγχολία ακόμα και μετά την καθιέρωση της ως τοπ μότελ, αποφασίζει να μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή για το σκληρό και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη δική της εμπειρία προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας και υποστήριξης.
image
Μέσα στις δύο ώρες που διαρκεί η ταινία ο θεατής θα δει την φρίκη αυτής της αποτρόπαιης μεθόδου μέσα από μερικές αναδρομές στην αφρικανική έρημο. Η συγγραφέας παρότι θεωρητικά ξεπέρασε τα αναρίθμητα εμπόδια και μεταπήδησε από την φτώχεια, στην λάμψη της πασαρέλας και της αναγνωσιμότητας διατήρησε την μελαγχολία από τα παιδικά τραύματα του ακρωτηριασμού που υπέστη.
Μπορεί η ταινία να είναι επίπεδη, να μην δημιουργεί ένα φυσικό αποκορύφωμα, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό φιλμ που φέρνει στο προσκήνιο ένα γνωστό αλλά και τραγικό ζήτημα που απασχολεί πολύ λιγότερο τον δυτικό κόσμο απ’ ότι θα έπρεπε.
image
Η Γουόρις ανήκει στις χιλιάδες γυναίκες που η περιτομή επηρέασε τον ψυχικό της κόσμο, όπως βλέπουμε και στη ταινία ακόμα και τη σχέση της με το αντίθετο φύλο, και αν η ηρωίδα μας μέσα στην ατυχία της κατάφερε να διαφύγει στο Λονδίνο και να διαπρέψει, τι μπορούμε να σκεφτούμε για όλες τις άλλες γυναίκες που υπόκεινται αυτή τη βαναυσότητα και ζουν μέσα σε ακόμα χειρότερες συνθήκες στις χώρες της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου