Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (8/4/2010) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΩΓΑΚΗ

lourdes-locandina-film-cinema-2009
      
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ 4/5                  ΑΥΣΤΡΙΑ
ΥΠΟΨΙΑ 2.5 / 5                               Η.Π.Α-ΚΑΝΑΔΑΣ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ 2.5  / 5                       Η.Π.Α
               ΧΑΡΙ ΜΠΡΑΟΥΝ 2 / 5                                  Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙ
ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΓΥΜΝΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ (η πρεμιέρα έγινε 4/4 ) Η.Π.Α


ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ ( LOURDES) 4 / 5
Σκηνοθέτης:Τζέσικα Χάουσνερ
Mε τους Σύλβια Τεστάν, Μπρούνο Τοτσεκίνι, Ελίνα Λόονσον
Δράμα,  Αυστρία- Γερμανία-Γαλλία 2009     96 Λεπτά
Η Κριστίν έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της πάνω σε μια αναπηρική πολυθρόνα. Όταν αποφασίζει να επισκεφτεί τη Λούρδη, θρυλικό τόπο προσκυνήματος στην καρδιά των Πυρηναίων, το κάνει περισσότερο για να ξεφύγει απ’ την απομόνωσή της, παρά από πίστη σ’ ένα θαύμα. Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει θεραπευμένη, μπορεί ξανά να περπατήσει. Κι ενώ το θαύμα προκαλεί ζήλια και θαυμασμό, η Κριστίν προσπαθεί να επωφεληθεί απ’ αυτή την απρόσμενη τύχη.
Σαρκαστικό και άκρως προκλητικό από την αρχή μέχρι το τέλος, μια υπαρξιακή ελεγεία για την πίστη και τα ανθρώπινα όνειρα . Μην θεωρήσετε πως είναι ένα έργο των ημερών που σκοπό έχει να ξυπνήσει το θρησκευτικό σας συναίσθημα. Κάθε άλλου. Η όμορφη σκηνοθέτης που για χρόνια μαθήτευσε δίπλα στον Μίκαελ Χάνεκε δίνει στην ταινία της κοινωνιολογικές προεκτάσεις τέτοιες, που σίγουρα όπως κάνει και ο δάσκαλος της με το πέρας της ταινίας θα ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων, γύρω από το πρωτότυπο αυτό δράμα. Στο φεστιβάλ Βερολίνου που απέσπασε βραβείο κριτικών ταυτίστηκε με χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κινηματογραφίας του Κισλόφσκι. Είναι αλήθεια. Το τυχαίο γεγονός, η εσωτερικότητα των χαρακτήρων ο ιδιόμορφος ρεαλισμός τα βλέπουμε όλα σε αυτό το εξαίρετο φιλμ. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
ΥΠΟΨΙΑ( CHLOE) 2.5 / 5
chloe
Σκηνοθέτης: Ατόμ Εγκογιάν
Mε τους Τζούλιαν Μουρ, Αμάντα Σίφριντ, Λίαμ Νίσον
Δράμα, Θρίλερ, Η.Π.Α-Καναδάς-Γαλλία 2009     96 Λεπτά

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ( LEAP YEAR) 2.5  / 5
Leap-Year-Amy-and-Matthew
Σκηνοθέτης: Άναντ Τάκερ
Mε τους Αμυ Άνταμς, Μάθιου Γκουντ, Άνταμ Σκοτ, Τζον Λίθγκοου
Αισθηματική Κωμωδία , Η.Π.Α-Ιρλανδία 2010     100 Λεπτά
Η Άννα (Αμυ Άνταμς) απελπισμένη Αμερικανίδα που στόχο έχει να παντρευτεί το φίλο της ( Άνταμ Σκοττ) τον ακολουθεί μέχρι την Ιρλανδία για να του κάνει αυτή πρόταση γάμου όπως συνηθίζεται με βάση ένα ιρλανδικό έθιμο το δίσεκτο χρόνο. Η κακοκαιρία και κάποιες αναποδιές την οδηγούν στην άλλη άκρη της Ιρλανδίας. Η γνωριμία της με τον σέφ Ντέκλαν( Μάθιου Γκουντ), οι τσακωμοί τους και η έλξη που δημιουργείται αρχίζει να μπερδεύει τη κατάσταση.
Δε θα έλεγα πως είναι ένα τυπικό ρομαντικό έργο της σειράς, μπορεί να δίνει μια τέτοια εικόνα η υπόθεση του έργου, υπάρχει όμως ένας όμορφος και ειλικρινείς σεβασμός της Άννας και του Ντέκλαν που θα μπορούσε να ήταν ένα μάθημα στο πώς κτίζονται οι σύγχρονες σχέσεις. Ηλεκτρίζει η καταπληκτική χημεία των δύο πρωταγωνιστών( ο Μάθιου Γκουντ είχε ξεχωρίσει από την ερμηνεία του στο A Single Man), μας συνεπήρε ή Ιρλανδική επαρχία όπως επίσης και το soundtrack.
ΧΑΡΙ ΜΠΡΑΟΥΝ( HARRY BROWN) 2 / 5
Harry-Brown-free-2009
Σκηνοθέτης: Ντάνιελ Μπάρμπερ
Mε τους Μάικλ Κέιν, Έμιλι Μόρτιμερ, Λίαμ Κάνινγκχαμ
Θρίλερ, Μεγ. Βρετανία 2009     103 Λεπτά
Ο συνταξιούχος Χάρι( Μαικλ Κειν) μετά τον θάνατο τους γυναίκας του έχει μόνο έναν δικό του άνθρωπο. Τον Λέοναρτ με τον οποίο συνηθίζουν να βρίσκονται για μερικές παρτίδες σκάκι. Σε μία από τις συναντήσεις ο Λέοναρτ του αποκαλύπτει πως τον απειλεί μια συμμορία νεαρών, η αστυνομία στην οποία κατέφυγε δεν του έδωσε την απαραίτητη σημασία. Ο φίλος του Χάρι μετά από λίγες μέρες βρίσκεται άγρια δολοφονημένος, τότε ο ηλικιωμένος ήρωας της ταινίας αλλόφρων αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του να βρει και να σκοτώσει τους υπαίτιους.
Πορτρέτο του βρετανικού υποκόσμου, με την εστίαση στις συμμορίες και στην αδυναμία των αρχών να παρέμβουν. Μια υπαρκτή και θλιβερή κατάσταση που όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν τα ναρκωτικά η βία, η εγκληματικότητα και η νεανική παραβατικότητα επανέρχονται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο θυμίζοντας στους βρετανούς άλλες εποχές.
Ο Ντάνιελ Μπάρμπερ έχει στα χέρια του ένα δυνατό υλικό και έναν ιδανικό πρωταγωνιστή, μένει όμως σε ένα συμβατικό τρόπο αφήγησης. Ο ήρωας του παίζει με τους κανόνες της βίας ίσος μεταξύ ίσων ανεξάρτητα εάν οι πράξεις του πηγάζουν από μια ηθική για δικαιοσύνη και λύτρωση. Είναι ένα θέμα με πολλές οπτικές πλευρές, κάποιες έθιξε πριν αρκετά χρόνια ο Κεν Λόουτς, πιο πρόσφατα ο Κλίντ Ίστγουντ παρουσίασε κάποιες απ’ αυτές στο «Γκραν Τορίνο», αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για μελέτη των αιτιών αυτής της συμπεριφοράς . Η ψυχοσύνθεση ενός μέλος μιας συμμορίας, ο ρόλος της οικογένειας του, οι κοινωνικές υπηρεσίες και το σύστημα δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν στο « Χάρι Μπραουν». Αντίθετα υπάρχει κάτι που το έχουμε δει να γίνεται κατά κόρον. Εκδίκηση με το ίδιο νόμισμα.
ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΓΥΜΝΟ ( NAKED CINEMA)
to_sinema_gymno
Σκηνοθέτες: Βάσου Γεώργα, Δημήτρη Κολιοδήμου
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα        102 Λεπτά
Στις αρχές της δεκαετίας του ʼ70 ο ελληνικός κινηματογράφος έμπαινε σε μια περίοδο κρίσης. Μία από τις όψεις της λεγόταν «κρίση θεματολογίας» και μία από τις εξόδους άκουγε στο όνομα «ερωτικός κινηματογράφος».
Το είδος ήταν ήδη γνωστό από την πληθώρα των ξένων ταινιών, που διανέμονταν στις ελληνικές αίθουσες με την ένδειξη «αυστηρώς ακατάλληλο» και η ντόπια εκδοχή του είχε πολλές παραλλαγές. Όπως είχε και πολλά πρόσωπα, εμπρός και πίσω από την κάμερα, που κυριάρχησαν στο κινηματογραφικό στερέωμα για μια δεκαετία, πριν κάποιοι από αυτούς αλλάζουν ρώτα και πριν κάποιοι άλλοι πάρουν τα πιο εύκολα μονοπάτια της βιντεοταινίας ή ακολουθήσουν τις πιο δύσβατες ατραπούς της σκληρής πορνογραφίας.
ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ (CLASH OF THE TITANS)( από 4 / 4 )
clash-of-the-titans-sam-worthington-as-perseus
Σκηνοθέτης: Λουίς Λετεριέρ
Mε τους Σαμ Γουόρθινγκτον, Λίαμ Νίσον, Ραλφ Φάινς, Τζέμα Άρτερτον
Περιπέτεια Φαντασίας, Η.Π.Α 2010     107 Λεπτά
Στην ταινία «Η Τιτανομαχία», ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος, όμως, μεταξύ των ίδιων των θεών μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Γόνος θεού, αλλά μεγαλωμένος από ανθρώπους, ο Περσέας (Σαμ Γουόρθινγκτον) προσπαθεί μάταια να σώσει την οικογένειά του από τον Άδη (Ρέιφ Φάινς), τον εκδικητικό Θεό του Κάτω Κόσμου. Μην έχοντας τίποτε άλλο να χάσει, ο Περσέας προσφέρεται να ηγηθεί μιας επικίνδυνης αποστολής, με σκοπό να κατατροπώσει τον Άδη, πριν εκείνος καταφέρει να ανατρέψει τον Δία (Λίαμ Νίσον) και να σπείρει το χάος στον κόσμο. Επικεφαλής μιας γενναίας ομάδας πολεμιστών, ο Περσέας θα ξεκινήσει ένα παράτολμο ταξίδι σε απαγορευμένους κόσμους. Αντιμαχόμενος ανίερους δαίμονες και τρομερά τέρατα, θα καταφέρει να επιβιώσει, μόνο αν αποδεχθεί τη δύναμή του ως Θεός, αψηφήσει τη μοίρα του και αγκαλιάσει το πεπρωμένο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου