Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ( 18/3/2010) Επιμέλεια-Παρουσίαση και Κριτική Ιάκωβου Γωγάκη

 

ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 3.5 / 5 ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 2 / 5 ΙΣΠΑΝΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑ 1.5 / 5 Η.Π.Α
180 ΜΟΙΡΕΣ 0 / 5 ΕΛΛΑΔΑ
ΑΓΙΑΣΜΟΣ 0 / 5 Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (THE GHOST WRITER) 3.5 / 5
image
Σκηνοθέτης: Ρομάν Πολάνσκι

Mε τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Κιμ Κατράλ, Ολίβια
Ουίλιαμς Τομ Ουίλκινσον, Τίμοθι Χάτον,
Θρίλερ Μυστηρίου, Γαλλία-Γερμανία-Μ.Βρετανία 2010 128 Λεπτά

Διαβάστε Παρουσίαση και Κριτική
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=L_AerBW0EcI

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ( LOS CRONOCRIMENES ) 2 / 5
image
Σκηνοθέτης: Νάτσο Βιγκαλόντο
Mε τους Κάρα Ελεχάντε, Καντέλα Φερνάντεζ, Μπάρμπαρα Γκενάγκα
Θρίλερ- Επιστημονικής Φαντασίας, Ισπανία 2007 92 Λεπτά
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=vrzI3lVzQnM
Χαλαρώνοντας στο κήπο του ερημικού και απόμακρου σπιτιού του , ο Έκτορ (Κάρα Ελεχάντε) βλέπει από τα κιάλια μια νέα γυναίκα (Μπάρμπαρα Γκενάγκα) να γδύνεται.
Χωρίς να το αντιληφθεί η σύντροφός του(Καντέλα Φερνάντεζ), ο Έκτορ πάει προς το δάσος που βρίσκεται η γυμνή γυναίκα. Την βρίσκει αναίσθητη πάνω σε μία πέτρα. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ο πρωταγωνιστής τραυματίζεται από επίθεση με ψαλίδι από ένα άτομο που έχει τυλιγμένο το πρόσωπο του με επιδέσμους.
Ο Έκτορ τρομαγμένος κατευθύνεται σε ένα εργαστήριο, όπου με την παρότρυνση ενός ατόμου που το υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο πρωταγωνιστής για να σωθεί, κλείνεται σε ένα κλειστοφοβικό μηχάνημα. Όμως ο μανιακός με τους ροζ επιδέσμους είναι εκεί και βλέπει τις απέλπιδες προσπάθειες του Έκτορ για να σωθεί.
Είναι η ιδανική ταινία για τους λάτρεις των περίεργων γρίφων που δύσκολα μπορείς να μαντέψεις το τέλος. Με χαμηλό προϋπολογισμό ο ισπανός σκηνοθέτης Νάτσο Βιγκαλόντο συστήνεται με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία και συναγωνίζεται επάξια ευρωπαίους σκηνοθέτες ταινιών που ακροβατούν ανάμεσα στο θρίλερ και στον τρόμο όπως τον Κολέτ Σερρα με την «Ορφανή» ή τον Τόμας Άλφρετσον με το « Άσε το κακό να μπει».
Δεν είναι ταινία για όλα τα γούστα, σε έμενα δεν άφησε κάτι το ιδιαίτερο, ούτε οι βασικοί πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν, ίσως κάποια ηθικά διλήμματα περί ανθρώπινων επιλογών και ελεύθερης βούλησης που τίθενται μεταξύ δεύτερου και τρίτου μέρους το τέλος όμως αναιρεί αυτή την διαπίστωση.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑ (EVERYBODY’S FINE) 1.5 / 5
image
Σκηνοθέτης: Κερκ Τζόουνς
Με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντριού Μπάριμορ, Κέιτ Μπεκινσέιλ,
Δραματική, Η.Π.Α-Ιταλία 2009 99 Λεπτά
O Ρόμπερτ Ντε Νίρο παίζει το Φρανκ ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα τη σύζυγο του, και είναι πατέρας τεσσάρων ενήλικων παιδιών, Η Έιμι(Κέιτ Μπεκινσέιλ) είναι διαφημίστρια στο Σικάγο και έχει ένα παιδί. Ο Ρόμπερτ ( Σαμ Ροκγουελ) που βρίσκεται στο Ντένβερ είναι μέλος μιας συμφωνικής ορχήστρας και όχι μαέστρος όπως άφηνε να εννοηθεί στο πατέρα του. Η Λούσι(Ντριού Μπάριμορ) εμφανίζεται στο πατέρα της ως επιτυχημένη χορεύτρια αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το τραγικότερο όλων είναι πως ο Φρανκ αγνοεί πως ο άλλος του γιος ο Ντέιβιντ ανερχόμενος καλλιτέχνης, είναι βουτηγμένος στα ναρκωτικά.
Τα παιδιά του υποτίθεται πως για ένα Σαββατοκύριακο θα επισκέπτονταν το πατέρα τους, αλλά όλοι προφασίστηκαν κάποιο λόγο και ακύρωσαν την επίσκεψη. Ο Φρανκ με κλονισμένη υγεία και με μια βαλίτσα στο χέρι ταξιδεύει απ άκρη σ’ άκρη στην Αμερική για να τους συναντήσει και βλέπει πως οι ζωές τους είναι διαφορετικές απ’ αυτές που ο ίδιος νόμιζε.
Πρόκειται για ριμέικ της ιταλικής ταινίας του Μαστρογιάννη Stanno Tutti Bene. Δεν την έχω δει ούτε είχα ακούσει για αυτό το φιλμ του 1990, το μόνο που μπορώ να πω για την Αμερικανική εκδοχή είναι πως απογοητεύει, και ούτε η συμπαθής παρουσία του Ντε Νίρο καταφέρνει να διασώσει το υποτυπώδες σενάριο της.
Στο προσκήνιο βρίσκονται τα ψέματα που λένε τα παιδιά στους γονείς τους, ιδίως όταν ζουν μακριά. Αν το σκεφτούμε ψυχρά είναι κάτι φυσιολογικό. Η απόσταση, η χαρά των γονέων όταν ακούνε πως « όλα πάνε καλά», οι ενοχές να μην τους πληγώσουμε πόσο μάλλον όταν έχουν κλονισμένη υγεία, στο τέλος τέλος οι ζωές μας συνδέονται με την απρόβλεπτη καθημερινότητα, η προσωπική αποτυχία είναι μια συνηθισμένη κατάσταση δεν μπορούν όλα να πηγαίνουν καλά. Ο Κερκ Τζόουνς δημιουργεί ιστορίες χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, επειδή ακριβώς δε ξέρει τι θέλει πει, η ταινία του ξεχειλίζει από κλισέ και μια τραβηγμένη από τα μαλλιά τάση να προκαλέσει δάκρυα και συγκίνηση.
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=XGXuhyVxrQM
180 ΜΟΙΡΕΣ 0 / 5
image
Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Με τους Παναγιώτα Βλαντή, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Μιχάλη Μαρίνο, Νικολέτα
Καρρά, Σοφία Φαραζή
Αισθηματική Κωμωδία, Ελλάδα 2010 87 Λεπτά
Στην ταινία «180 ΜΟΙΡΕΣ», η Άννα (Παναγιώτα Βλαντή) είναι μια όμορφη και γοητευτική γυναίκα, παγιδευμένη σ’ ένα γάμο που δεν της προσφέρει τίποτα. Δυστυχώς για την ίδια, ο Γιάννης (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), ο άνδρας της, δίνει μεγαλύτερη σημασία στις επιχειρήσεις του και στη συλλογή έργων τέχνης, διατηρώντας παράλληλα σχέση με την γραμματέα του.
Όλα θα αλλάξουν όταν κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του Γιάννη στην Νέα Υόρκη, ένας διαρρήκτης, ο Βασίλης (Μιχάλης Μαρίνος), θα μπει στο σπίτι τους. Στην προσπάθεια της να τον ακινητοποιήσει, η Άννα θα καταστρέψει το γραφείο του συζύγου της και μαζί ορισμένα από τα ανεκτίμητα αντικείμενα της συλλογής του.
Το απρόσμενο αυτό περιστατικό θα βγάλει την Άννα από το λήθαργό της και σε μια τρέλα της στιγμής, θα αποφασίσει να το σκάσει μαζί με το διαρρήκτη.
Τα χιλιάδες εισιτήρια που έκανε η «Nήσος» οδήγησε μέσα σε λίγους μήνες την παραγωγή και τους ίδιους περίπου συντελεστές να βγάλουν αυτή τη ταινία. Είναι η κλασική παθογένεια του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, η επιτυχία συνδέεται με μια μορφή επανάληψης για να φέρει στους κινηματογράφους τους ίδιους ανυποψίαστους θεατές. Αν υποθέσουμε πως η « Νήσος» είχε μία έστω μικρή σεναριακή φρεσκάδα, στις «180 Μοίρες» αυτό δεν συμβαίνει. Με δάνεια από αρκετές ταινίες του εξωτερικού όπως το « Bird on a Wire» και πρόχειρη δομή, το φιλμ από την αρχή μέχρι το τέλος είναι μια κακόγουστη και αφελείς κωμωδία για μια γυναίκα που βρίσκει τον τίμιο κλέφτη για να αποδράσει μαζί του, και να ζήσει μια τάχα περιπέτεια, πριν η ίδια σακατέψει τον άντρα της και τους γραφικούς μπράβους του με τον ίδιο τρόπο.
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=rywW-_AM52E
ΑΓΙΑΣΜΟΣ (HOLY WATER) 0/ 5
image
Σκηνοθέτης: Τομ Ριβ
Με τους Λίντα Χάμιλτον, Τόμι Τάινι Λίστερ, Σούζαν Λιντς, Τζον Λιντς, Αντζελίν Μπολ
Κωμωδία, Μ. Βρετανία 2009 93 Λεπτά
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ιρλανδικό χωριό όπου 4 άνδρες, ο Γκαφερ, ο Σων, ο Ποτγκερ και ο Ντοναλ για να σπάσουν την ρουτίνα τους κλέβουν ένα φορτηγό με παρασκευάσματα του Viagra με σκοπό να τα πουλήσουν στο Άμστερνταμ. Όμως τα πράγματα πάνε στραβά όταν η φαρμακευτική εταιρεία στέλνει δικούς της ανθρώπους για να έρθουν σε επαφή με την αστυνομία για εντοπισμό των ενόχων. Για να αποφύγουν τα μπλεξίματα ξεφορτώνονται την λεία τους στο πηγάδι του χωριού όπου θα καταλήξει στο πηγάδι του χωριού και αποκεί στη κεντρική υδροδότηση άρα και στους κατοίκους.
Μελαγχολική ιρλανδική κωμωδία, γεμάτη σεξουαλικά χιλιοειπωμένα υπονοούμενα, με ελάχιστες κωμικές αναφορές , φτωχό σενάριο, και θαμπούς κεντρικούς χαρακτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου