Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

51o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ Ανταπόκριση Ιάκωβου Γωγάκη

 

INCENDIES

Το έργο του Ντένις Βιλλενέβ“ Μέσα απο τις Φλόγες” ( που συμμετέχει στο τμήμα Μέρες Ανεξαρτησίας)  ήταν αυτό που ξεχώρισε την δεύτερη μέρα του 51 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η μελοδραματική ιστορία μιας γυναίκας από την Παλαιστίνη γίνεται η αφορμή να δούμε σε μια άλλη εκδοχή τα αδιέξοδα και τον παραλογισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης και ποια παιχνίδια μπορεί να παίξει η ανθρώπινη μοίρα όταν βρεθεί στη δίνη του πολέμου.

Τα “Χείλη” έργο μιας παρέας Αργεντινών, του Ιβάν Φάουντ και του Σαντιάγκο Λοζα που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών παρουσιάστηκε επίσης στις « Μέρες Ανεξαρτησίας». Τρεις γυναίκες πηγαίνουν σε μια δυσπρόσιτη περιοχή της Αργεντινής για να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Το φιλμ αποκαλύπτει έναν άλλο κόσμο που μένει στην αφάνεια. Της φτώχειας, του πόνου, των μικρών απολαύσεων αυτών των ανθρώπων, και του εθελοντισμού.

Ξεκίνησε επίσης το αφιέρωμα στην Πολωνέζα σκηνοθέτιδα Ντορότα Κετζιεζάσκα με το έργο του 1994 “ Κοράκια” όπως επίσης και οι ταινίες μικρού μήκους του βραβευμένου Ταιλανδού Απιτσατπογκ Ουερασαθεκούλ στο πλαίσιο του τμήματος.

“ Αδικαιολόγητη μικροένταση προκλήθηκε την ώρα προβολής της ταινίας “ Μέσα απο τις Φλόγες” παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη Ντένις Βιλλενέβ και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη λόγω προσωρινού τεχνικού προβλήματος με τους ελληνικούς υπότιτλους. Ακούστηκαν από μικρή μερίδα του κοινού αποδοκιμασίες και σχόλια για εσκεμμένα προβλήματα που στόχο έχουν την πλήρη υποβάθμιση του θεσμού και την κατάργηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου