Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ 13/5/2010 του Ιάκωβου Γωγάκη

 

Όσα λέγονται για το φετινό φεστιβάλ ότι απουσιάζουν τα μεγάλα ονόματα που θα έφερναν τον κόσμο στις Κάννες ως ένα βαθμό ευσταθούν. Υπάρχουν στιγμές που η μαγευτική πόλη σφίζει απο ζωή και άλλες με σχετική ηρεμία, ασυνήθιστη για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ. Ο Ράσελ Κρόου σχολιαστηκε περισσότερο για τις αιχμηρές του δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου παρά για την ερμηνεία του στη πολυαναμενόμενη ταινία του Ρίντλει Σκοτ “Ρομπέν των Δασών”. Ο Τίμ Μπάρτον κρατάει χαμηλό προφίλ αναμενόμενο επίσης λόγω των χαμηλών προσδοκιών για την ποιότητα των ταινίων που θα παρουσιαστούν μέχρι τις 23 Μάιου. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε την πολύ σπουδαία ταινία αν και κατά γενική ομολογία το Chonqqing Blues του σπουδαίου κινέζου σκηνοθέτη Xiaoshuai Wang έθεσε τις βάσεις για μια μελλοντική αξιόλογη παρουσία στις αίθουσες.
Διαγωνιστικό Τμήμα
Rizhao Chongqing ( Chonqqing Blues) 3.5 / 5
Σκηνοθέτης : Xiaoshuai Wang
Δράμα, Κίνα 2010  110 Λεπτά
Ο Λάο Λι καπετάνιος στο επάγγελμα επιστρέφει στο σπίτι του μετά πολύχρονη απουσία. Μαθαίνει ότι ο γιος του Μπο Λι πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Ξεκινά μια αναζήτηση στη πόλη Chongqing για να μάθει την αλήθεια. Η προσπάθεια του είναι δύσκολη γιατί αντιλαμβάνεται αργά πια, πως για 25 χρόνια ήταν μακριά από το παιδί του. Δεν το ήξερε στα αλήθεια, δεν ήταν κοντά του.
Κριτική
Ένας πατέρας που δεν ξέρει ούτε πως μοιάζει ο γιός του, οι τύψεις  και οι ενοχές τον οδηγούν στο δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας και της λύτρωσης. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης που σχεδόν σε όλες του τις ταινίες τον απασχολεί το ζήτημα των ανθρωπίνων σχέσεων δημιουργεί ένα σπουδαίο οικογενειακό δράμα-μάθημα για την πατρική αδιαφορία και τις συνέπειες της. Πατέρας και γιός δύο άγνωστοι σε διαφορετικές πορείες με τον Μπο Λι να νοιώθει μίσος για τον πατέρα του, να εξηγεί εν μέρη την επιθετικότητα του στο τέλος όμως ο σκηνοθέτης με υποδειγματικά πλάνα, με εξαιρετική φωτογραφία και μουσική συνδέει τις πορείες τους και τις αναπόφευκτες ομοιότητες τους.
Ένα Κάποιο Βλέμμα
Marti, Dupa, Craciun (Tuesday, After Christmas)  2 / 5
Σκηνοθέτης : Ραντού Μουντεάν(Radu Muntean)
Με τους Dragos Bucur, Maria Popistasu, Victor Rebengiuc, Mimi Branescu
Δράμα, Ρουμανία 2010
Ο Πολ Χαγκανού είναι ερωτευμένος με δύο γυναίκες. Με την σύζυγο του( Αντριάνα) που έχουν και μια κόρη αλλά και με την 25 Χρόνη οδοντίατρο (Ραλούκα) η οποία του βγάζει ένα άλλο εαυτό. Δεν έχει άλλη ευκαιρία. Πρέπει να διαλέξει με ποια από τις δύο θα συνεχίσει τη ζωή του. Έχει χρόνο μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα.
Κριτική
Για 70 λεπτά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Παρακολουθούμε τον Πολ να έχει την διπλή ζωή,  από την μία του οικογενειάρχη με σύζυγο και παιδί και από την άλλη να διατηρεί ερωμένη. Καμία πρωτοτυπία. Ο αναπόφευκτος φαύλος κύκλος που εμπλέκεται το άτομο όταν βρίσκεται σε εξωσυζυγική σχέση είναι το ζητούμενο του έργου. Να μείνει στη συμβατική ζωή ή να χωρίσει και να ζήσει με μια γυναίκα τρελά ερωτευμένη μ’ αυτόν. Περίμενα ο Μουντεάν να διεισδύσει περισσότερο στα διλήμματα που προκύπτουν. Ο θεατής καταλαβαίνει αρκετά νωρίς τον δρόμο που ο πρωταγωνιστής θα ακολουθήσει. Θα λέγαμε επίσης πως ελάχιστα τον ενδιαφέρει η γυναικεία οπτική του θέματος και αυτό θα ενοχλήσει και δικαιολογημένα το γυναικείο κοινό. Το μόνο που θα μπορούσε να δει κανείς ως θετικό, το γεγονός πως ξεφεύγει από την θεματολογία που καθιέρωσε το νέο ρουμάνικο ρεύμα δηλαδή η διαρκείς ενασχόληση με τα κατάλοιπα της μετακομμουνιστικής περιόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου