Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (19/2/2010). Επιμέλεια-Παρουσίαση Ιάκωβου Γωγάκη

 

Έξι νέες ταινίες βγαίνουν στις αίθουσες αυτή τη βδομάδα με τα βλέμματα των σινεφίλ να είναι στραμμένα και δικαίως σε δύο ταινίες. Στο εξαιρετικό φιλμ και υποψήφιο για έξι Όσκαρ κοινωνικό δράμα του Λί Ντάνιελς ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ, και στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του σχεδιαστή μόδας Τομ Φορντ στο ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΝΟΣ που ακολουθεί τα στοχαστικά και εσωτερικά διλλήματα του Τζορτζ Φάλκονερ( Κολιν Φερθ). Αξίζει της προσοχής μας και το συγκινητικό animation ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΜΑΞ του βραβευμένου σκηνοθέτη Άνταμ Έλιοτ.

1. Μονάκριβη (PRECIOUS) 4 / 5
Σκηνοθέτης: Λι Ντάνιελς
με τους Γκαμπόρεϊ Σιντίμπε, Μονίκ, Πόλα Πάτον, Λένι Κράβιτζ, Μαράια Κάρεϊ, Σέρι Σέπερντ Δραματική, Η.Π.Α 2009, 109 Λεπτά
clip_image002
clip_image003 Διαβάστε αναλυτική παρουσίαση και κριτική:
2. Ενας Ανδρας Μόνος (A SINGLE MAN ) 3.5 / 5
Σκηνοθέτης:Τομ Φορντ
με τους Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Μάθιου Γκουντ, Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Νίκολας Χουλτ, Πολέτ Λαμορί Δράμα, ΗΠΑ 2009, 99 Λεπτά

clip_image005

Τοποθετημένη στο Λος Άντζελες, το 1962 στο απόγειο της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, η ταινία ΈΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΝΟΣ είναι η ιστορία του Τζορτζ Φάλκονερ ενός 52χρονου Βρετανού καθηγητή κολλεγίου (Κόλιν Φερθ) που παλεύει να βρει νόημα στη ζωή του, μετά το θάνατο του συντρόφου του Τζιμ (Μάθιου Γκουντ). Ο Τζορτζ είναι κολλημένος στο παρελθόν του. Καθώς παρακολουθούμε μία μέρα από την καθημερινότητα του, μία σειρά γεγονότων και συναντήσεων, τον οδηγεί αναπόφευκτα να αποφασίσει αν τελικά υπάρχει νόημα στη ζωή του μετά το χαμό του Τζιμ. Τον Τζορτζ παρηγορεί η στενή του φίλη Τσάρλι (Τζουλιάν Μουρ), μία 48χρονη καλλονή που έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το δικό της αβέβαιο μέλλον. Ένας νεαρός μαθητής του Τζορτζ, ο Κένι (Νίκολας Χουλτ), που πρέπει και αυτός με τη σειρά του να αποδεχτεί τη φύση του, «κυκλώνει» τον Τζορτζ, καθώς βρίσκει σε αυτόν μία αδερφή ψυχή.
Η ταινία είναι μία ρομαντική ιστορία για τις δυσκολίες της αγάπης, τη μοναξιά που είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και εν τέλει τη σημασία των φαινομενικά μικρών στιγμών στη ζωή.

3. Μαίρη και Μαξ (MARY AND MAX ) 3 / 5
Σκηνοθέτης :Άνταμ Έλιοτ
με τις φωνές των Τόνι Κολέτ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Έρικ Μπάνα,
Κινούμενα Σχέδια, Δράμα, Αυστραλία 2009, 80 Λεπτά
clip_image007
Ένα απολαυστικό και τρυφερό “claymation” (animation από πηλό), από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφο Άνταμ Έλιοτ (“Harvie Krumpet”), αποτέλεσε την ταινία έναρξης στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Sundance το 2009.
Σε μια χρονική περίοδο 20 ετών και σε 2 διαφορετικές ηπείρους, η ταινία περιγράφει την ιστορία της σχέσης δύο φίλων που αλληλογραφούν μεταξύ τους: της Μαίρη, μιας στρουμπουλής, μοναχικής 8χρονης κοπέλας που μένει στα προάστια της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, και του Μαξ, ενός παχύσαρκου 44χρονου που πάσχει από το σύνδρομο Asperger και ζει στη χαοτική Νέα Υόρκη. Παρακολουθώντας το ταξίδι της Μαίρη από την εφηβεία στην ενηλικίωση και του Μαξ από την μέση ηλικία στα γηρατειά, βλέπουμε παράλληλα τον δεσμό ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους, που ξεπερνά τα όρια κάθε συνηθισμένης φιλίας. Έννοιες όπως η φιλία, ο αυτισμός, η ψυχιατρική, ο αλκοολισμός, η κλεπτομανία και οι θρησκευτικές διαφορές έχουν τον δικό τους ρόλο σε αυτό το “παραμύθι” για μεγάλους.
4. Στην Άκρη του Νήματος (EDGE OF DARKNESS) 2 / 5
Σκηνοθέτης: Μαρτιν Καμπελ
με τους Μελ Γκίμπσο ,Ντάνι Χιούστον, Ρέι Γουίνστον, Σόν Ρόμπερτς,
Μπογιάνα Νοβάκοβιτς Δράμα, Θρίλερ Η.Π.Α 2009 116 Λεπτά
clip_image009
Στο θρίλερ “Στην Άκρη του Νήματος”, ο Τόμας Κρέιβεν είναι ένας άνθρωπος που με κίνητρο τον πόνο αναζητά την αλήθεια για τον θάνατο της μοναχοκόρης του, Έμμα, από μία σφαίρα που σύμφωνα με την αστυνομία προοριζόταν για εκείνον. Καταρρακωμένος από τον αιφνίδιο θάνατο της κόρης του, ο βετεράνος αστυνομικός του Τμήματος της Βοστόνης αναζητά απαντήσεις και θα αντιμετωπίσει – ή ακόμα και θα συντρίψει – οτιδήποτε και οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο.
Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία πίσω από τις κάμερες, στον ρόλο του Κρέιβεν, τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από επτά χρόνια.
5. Ο ΠΕΡΣΙ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ: Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΠΗΣ ( Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief (2010) 1.5 / 5
Σκηνοθέτης :Κρις Κολόμπους
με τους Ούμα Θέρμαν, Πιρς Μπρόσναν, Ροζάριο Ντόσον, Στιβ Κούγκαν, Σον Μπιν, Κάθριν Κίνερ Κωμωδία Φαντασίας, Καναδάς-ΗΠΑ 2009, 119 Λεπτά
clip_image011
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρικ Ράιορνταν, το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο της best seller σειράς “Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι”, ενώ κυκλοφορεί και στα ελληνικά από της Εκδόσεις Πάπυρος. Οι ιστορίες του Πέρσι Τζάκσον είναι εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, τοποθετώντας τους 12 Θεούς του Ολύμπου στην σύγχρονη εποχή.
Ο επιρρεπής σε μπελάδες Πέρσι Τζάκσον αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να τον απασχολεί. Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, οι Θεοί του Ολύμπου μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τα βιβλία μυθολογίας του Πέρσι στην πραγματική ζωή. Ο Πέρσι μαθαίνει πως ο πραγματικός του πατέρας είναι ο Ποσειδώνας, Θεός της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει πως ο Πέρσι είναι ημίθεος. Παράλληλα, ο Δίας κατηγορεί τον Πέρσι για την κλοπή της αστραπής του, η οποία αποτελεί όπλο μαζικής καταστροφής.
6. ΑΜΑ ΔΕ ΣΕ ΘΕΛΕΙ
Σκηνοθέτης : Βασίλης Νεμέας
με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Κλέων Γρηγοριάδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Αθανασία Καλογιάννη, Δήμητρα Στογιάνη Κωμωδία, Ελλάδα 2009, 90 Λεπτά
clip_image013
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ξεκίνησε την ταινία ως ταξιτζής και αφού περιπλανήθηκε σε κάθε ερμηνευτική οπτική αποδείχτηκε εραστής-πρότυπο. Ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο γεννημένος εραστής και επαγγελματίας μουσικός είδε έναν ταξιτζή να του αλλάζει τη ζωή και τη μοίρα. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Δήμητρα Στογιάννη, δέσμιες της καριέρας και του έρωτα, αφέθηκαν στην πιο τρελή κούρσα της κινηματογραφικής τους ζωής. Ενώ ο Βασίλης Νεμέας μοιράζεται μαζί μας το κολοσσιαίο δόγμα της ταινίας ότι η τέχνη είναι ζωή και η ζωή τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου