Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ταινία με την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στο Φεστιβάλ. Πράγματι, το κοινωνικό δράμα του Τζορτζέ Απέτρι “ Στις Παρυφές” εκτός από το πρώτο βραβείο, τιμήθηκε και με βραβείο καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου, στην Άνα Ουλάρου. Άλλωστε όλο το φιλμ περιστρέφεται γύρω της. Θυμίζει την ηρωίδα από την τριλογία “ Το κορίτσι με το τατουάζ”.
Είναι ο αγώνας ζωής μιας φυλακισμένης κοπέλας που μέσα σε 24 ώρες ειδικής άδειας θα περάσει μέσα από σωματικές και βασανιστικές ψυχικές συμπληγάδες, με στόχο να κάνει μια νέα αρχή. Για να είμαι ειλικρινής το υψηλό επίπεδο ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος μας προδιέθεταν για κάποιες άλλες επιλογές για τον Χρυσό Αλέξανδρο( Limbo, The Four Times,Sweet Evil).
Το πολυσυζητημένο Attenberg( που ήδη προβάλλεται στις Αίθουσες) στο οποίο έχουμε κάνει αναφορά και στο παρελθόν( και θα επανέλθουμε λίαν συντόμως) απέσπασε τον Χάλκινο Αλέξανδρο και συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία στα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
Για πρώτη φορά ως καινοτομία του θεσμού απονέμεται και Χάλκινος Αλέξανδρος ο οποίος δόθηκε σε μία συμπαραγωγή Μεξικού- Δομινικανής Δημοκρατίας και Γερμανίας"Ζαν Ζαντί - Ενας καλός άνθρωπος".Θα λέγαμε εδώ η 5μελής κριτική επιτροπή αποφάσισε με αυτή τη βράβευση να αναδείξει το ζήτημα της μετανάστευσης, μέσα από την ιστορία του μοναχικού Αιτινού Ζαν ο οποίος μεταναστεύει στη Δομινικανική Δημοκρατία για μια καλύτερη ζωή. Εξαιρετική η ερμηνεία του Ζιάν Ρεμί.
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τα δύο βραβεία της στις ταινίες "Αύριο" του Ρουμάνου Μαριάν Κρισάν και "Άπνοια" του Άρη Μπαφαλούκα.
Παρόν στη Τελετή Λήξης και ο Υπουργός Πολιτισμού Πέτρος Γερουλάνος ο οποίος υποσχέθηκε για το 2011 στήριξη του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με επιπλέον 2.4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο νόμος-πλαίσιο για τον κινηματογράφο (που ομολογουμένως έχει διχάσει τους εμπλεκόμενους) θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά
Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, ο νεοεκλεγείς Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Ειπίδης και οι συνεργάτες, του πέτυχαν το σχεδόν ακατόρθωτο,αν σκεφτεί κανείς τα συσσωρευμένα χρέη και την μικρή χρηματοδότηση. Μπορεί να έλειπαν τα ονόματα κράχτες,να υπήρχαν μικρές οργανωτικές αδυναμίες, έγινε όμως μια συστηματική δουλειά στο επίπεδο της επιλογής ταινιών, και αφιερωμάτων, μας εξέπληξαν ευχάριστα και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία και περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου