Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2010 ( FESTIVAL DE CANNES 2010) του Ιάκωβου Γωγάκη

 

ΈΝΑΡΞΗ: Τετάρτη 12 Μάιου ( Robin Hood του Ρίντλεϊ Σκοτ)
ΛΗΞΗ: Κυριακή 23 Μάιου ( The Tree της Τζούλι Μπερτουτσέλι)
ΒΡΑΒΕΙΑ: Χρυσός Φοίνικας, Μεγάλο Βραβείο, Ειδικό Βραβείο, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Καλύτερου Ανδρικού,
Καλύτερου Γυναικείου, Χρυσή Κάμερα, Χρυσός Φοίνικας για Μικρού μήκους, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για μικρού μήκους,
Ειδική Μνεία, Ένα Κάποιο Βλέμμα καλύτερης ταινίας + Ειδικό Βραβείο, Βραβεία FIPRESCI
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Διαγωνιστικό τμήμα, Ένα Κάποιο Βλέμμα, Εκτός Συναγωνισμού, Ειδικές Προβολές, Μεταμεσονύχτιες Προβολές
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ ( Tim Burton) ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ
Κριστίν Σκοτ Τόμας (Kristin Scott Thomas) ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Από το 1939 και με ελάχιστες απουσίες λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, το Φεστιβάλ Καννών δίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ραντεβού με τους λάτρεις της έβδομης τέχνης σε μια δεκαήμερη πανδαισία έργων που θα βρεθούν στην επικαιρότητα τον επόμενο χρόνο.
Μετά την περσινή διάκριση της χώρας μας με τον « Κυνόδοντα» του Λάνθιμου φέτος δεν έχουμε κάποιο εκπρόσωπο μετά την απόρριψη και των δέκα ταινιών που οι παραγωγοί τους είχαν υποβάλει υποψηφιότητα.
Οι ψίθυροι που είχαν ακουστεί πως λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα περιορίζονταν αισθητά οι διαγωνιζόμενες ταινίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Ούτε μέχρι στιγμής η παραφιλολογία που επικρατούσε για κωλύματα που θέτουν οι διοργανωτές στους δημοσιογράφους. Αντίθετα φαίνεται να επιθυμούν να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στο 63ο Φεστιβάλ προκρίνοντας φιλμ σε όλες τις
κατηγορίες ως επί το πλείστων διάσημων σκηνοθετών. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από πολλά χρόνια το τμήμα « Ένα κάποιο Βλέμμα » αφήνει σε μεγάλο βαθμό το πειραματισμό σε ανερχόμενους δημιουργούς και προβάλει πολύ γνωστά ονόματα όπως Γκοντάρ, Ολιβέιρα, Νακάτα κ.α με όλες βέβαια τις συνέπειες που αυτό μπορεί να αποτελεί για την ανάδειξη ενός ανερχόμενου καλλιτέχνη.
Ταυτόχρονά οι « Εκτός Συναγωνισμού » μειώνονται σε σχέση με πέρσι από δέκα σε τρείς αλλά αποτελούν το απόλυτο εμπορικό κομμάτι, Γούντι Άλεν( You will meet a tall dark stranger), Όλιβερ Στόουν( Wall street: Money never sleeps)
και Στίβεν Φρίαρς( Tamara Drewe) μαζί με την εναρκτήρια ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ ( Robin Hood).
Στις διαγωνιζόμενες ο Μάικ Λι, , ο Αμπάς Κιαροσταμί και ο Αλεχάντρο Ιναριτού αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της κατηγορίας χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Kέντρισε το ενδιαφέρον μας το σενάριο της ταινίας « Poetry » του σπουδαίου Νοτιοκορεάτη Τσανγκ Ντόγκ Λι, επίσης ένα φιλμ που αφορά την σύγχρονη Ρωσία του Σεργκέι Λοζνίτσα » My Joy», και το « Frankenstein Project» του ταλαντούχου ούγγρου Κορνέλ Μουντρούτσκο.
Συζητήσεις, κόντρες και αντιπαραθέσεις στη Γαλλία για το φίλμ «Of Gods and Men», κάτι ανάλογο και στη Ρωσία για την ταινία του Μιχάλκοφ « Burnt By the Sun 2».
Όσον αφορά το « Ένα Κάποιο Βλέμμα» η σύγχρονη κινηματογραφική δύναμη Ρουμανία δίνει το παρόν της με τους καταξιωμένους Πούιου( Aurora) και Μουντεάν(Tuesday, After Christmas), όπως και η ανερχόμενη Αργεντινή με το « Carancho» του Τραπερό και το Los Labios.
Έχουμε ετοιμάσει ένα αφιέρωμα με όσες πληροφορίες μπορέσαμε να συλλέξουμε για τις 37 ταινίες των δύο διαγωνιστικών τμημάτων.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ( 18 ΤΑΙΝΙΕΣ)
ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ ( 19 ΤΑΙΝΙΕΣ)

Στις υπόλοιπες κατηγορίες θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα φιλμ

Εκτός Συναγωνισμού (3)
You will meet a tall dark stranger του Woody Allen
Wall street: Money never sleeps του Oliver Stone
Tamara Drewe του Stephen Frears
Ειδικές Προβολές (10)
5X Favela του Carlos Diegues
Abel του Diego Luna
The Autobiography of Nicolae Ceausescu του Andrei Ujica
Carlos the Jackal του Olivier Assayas
Chantapas του Otar Losseliani
Countdown to Zero της Lucy Walker
Draquila: Italy Trembles της Sabina Guzzanti
Inside Job του Charles Ferguson
Nostalgia for the Light του Patricio Guzman
Over Your Cities Grass Will Grow της Sophie Fiennes
Μεταμεσονύχτιες Προβολές ( 2)
Black Heaven του Gilles Marchand
Kaboom του Gregg Araki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου