Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (25/3/2010) Επιμέλεια-Παρουσίαση και Κριτική Ιάκωβου Γωγάκη

 






ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ 3 / 5
image

Σκηνοθέτες: Αργύρης Τσεπελίκας και η Αγγελής Ανδρικοπούλου
Με τους Αλεξάνδρα, Χρήστο, Χρύσα, Vlad
Ντοκιμαντέρ(Docu-fiction), Ελλάδα 2010
Διαβάστε Παρουσίαση και Κριτική
DAYBREAKERS 1.5 / 5
image
Σκηνοθέτες: Μάικλ και Πίτερ Σπίριγκ

Με τους Ίθαν Χοκ, Γουίλεμ Νταφόε, Ιζαμπέλ Λούκας, Σαμ Νιλ
Τρόμου-Επιστημονικής Φαντασίας, Αυστραλία 2010,
Ένας μυστηριώδης ιός έχει καταλάβει την γη μετατρέποντας την πλειοψηφία των ανθρώπων σε βαμπίρ. Το ανθρώπινο είδος θεωρείται κατώτερο και αναλώσιμο ενώ βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο εξάλειψης, αφού το αίμα του αποτελεί ιδανική τροφή για τους βρικόλακες. Όλα εξαρτώνται από τον Εντουάρτ Ντάλτον, έναν επιστημονικό ερευνητή-βαμπίρ, ο οποίος αρνείται να τραφεί με ανθρωπινό αίμα και προσπαθεί να τελειοποιήσει ένα υποκατάστατο του, προκειμένου να συντηρούνται οι βρικόλακες αλλά και να σωθούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες άνθρωποι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν μέχρι που ο Εντουαρτ συναντά τυχαία την Οντρεϋ, μια από τους ανθρώπους, που τον οδηγεί σε μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη, για την οποία τόσο οι άνθρωποι όσο και οι βρικόλακες θα σκότωναν για να αποκτήσουν. Πλέον ο Εντ θα πρέπει να παλέψει με το είδος του σε μία μοιραία μάχη που θα καθορίσει την μοίρα του ανθρώπινου είδους
Τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η ταινία κατά την γνώμη μου δεν δικαιολογούνται από την δυσκίνητη αφηγηματική δομή, τους συνηθισμένους διαλόγους και τα ασήμαντα αλληγορικά μηνύματα . Είναι η τρίτη ταινία που βγαίνει το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές αίθουσες με τη ζωή των βρικολάκων και το πάθος τους για το ανθρώπινο αίμα. Αν υποθέσουμε πως ο Παρκ Τσαν Γουκ με την «Δίψα» προσέφερε μια βιρτουόζικη σκηνοθεσία τα αδέρφια Σπίριγκ χάνονται ανάμεσα στο πραγματικό και φανταστικό κόσμο και το μόνο που αξίζει της προσοχής είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο Νταφόε-Ιθαν Χοκ.
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=W9roxtugaUo
ΝΙΑΤΑ ΣΕΞΑΨΗ (YOUTH IN REVOLT) 1 / 5
image
Σκηνοθέτης: Μιγκέλ Αρτέτα

Με τους Μάικλ Σερά, Ζακ Γαλιφιανάκη, Στιβ Μπουσέμι, Ρέι Λιότα, Τζιν Σμαρτ
Αισθηματική Κωμωδία, Η.Π.Α 2009 90 Λεπτά
Μια ακόμα εφηβική ταινία με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Σερα γνωστό για την εμφάνιση του στην επίσης νεανική ταινία Juno. Εδώ ο νεαρός πρωταγωνιστής προσπαθεί να κατακτήσει το κορίτσι των ονείρων του, και να κάνει κάτι για το γεγονός πως στα 16 είναι ακόμα παρθένος. Σαγηνεύεται από τον τρόπο που η Σίνι αντιμετωπίζει τη ζωή και ο Νικ επηρεάζεται και εγκαταλείπει τη βαρετή και προβλέψιμη ζωή του.
Ένα φιλμ που αισθανόμαστε πως κάπου το έχουμε ξαναδεί μέσα από παρόμοιες εφηβικές ιστορίες. Δυστυχώς οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται επαρκώς, η αφήγηση είναι βαρετή και πραγματικά σε αυτό το έργο τίποτα δεν συμβαίνει για να δικαιολογεί τη μιάμιση ώρα παρακολούθησης της.
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=XbJyaO97QPY
ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ (MAN ON WIRE)
image
Σκηνοθέτης: Τζέιμς Μαρς
Ντοκιμαντέρ, Αστυνομική, Η.Π.Α-Μ.Βρετανία 2008 94 Λεπτά
Ο Γάλλος Φιλίπ Πετίτ τον Αύγουστο του 1974 ισορρόπησε πάνω σε ένα σχοινί, το οποίο αιωρείτο ανάμεσα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, περπατούσε, χόρευε και γονάτιζε πάνω στο τεντωμένο σχοινί. Κατόπιν, συνελήφθη και κλείστηκε σε μια υπόγεια φυλακή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν ήξερε τίποτα σχετικά με αυτή την ενέργεια, εκτός από τον Πετίτ και τους “συνενόχους” του, που οργάνωναν για μήνες αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Είχαν σκεφτεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, σαν να ήταν επαγγελματίες ληστές τραπεζών: πώς να παρακάμψουν την ασφάλεια του World Trade Center, πώς να κρεμάσουν το σχοινί ανάμεσα στους δύο πύργους, πώς να δράσουν μέσα στη νύχτα, ώστε να μην τους δει κανείς. Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως “το καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα”.
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=EIawNRm9NWM
ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ (ADRIFT)
image
Σκηνοθέτης: Ετόρ Ντάλια

Με τους Βενσάν Κασέλ, Καμίλα Μπελ, Ντέμπορα Μπλοκ, Κάουα Ρέιμοντ
Δράμα, Βραζιλία 2009, 97 Λεπτά
Καλοκαίρι του 1980 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο συγγραφέας Μαθιάς(Βενσάν Κασέλ) και η σύζυγός του, Κλαρίς (Ντέμπορα Μπλοκ) βρίσκονται σε διακοπές με τα τρία τους παιδιά. Η φαινομενικά ειδυλλιακή εικόνα της οικογενείας ξεγυμνώνεται μέσα από τα μάτια της 14 χρονης κόρης τους Φιλίπα( Λάουρα Νέιβα) η οποία ανακαλύπτει πως λίγα μέτρα μακριά τους ζει η ερωμένη του πατέρα της. Αυτή είναι η αρχή ενός αυξανόμενου χάσματος του ζευγαριού αλλά και μιας σειράς μυστικών που έχουν άμεση σχέση με την ίδια την Φιλίπα
Δείτε Τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=gIxtIeUYzwU
4 ΜΑΥΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ (4 BLACK COSTUMES)
image
Σκηνοθέτης: Ρένος Χαραλαμπίδης
Με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Τάκη Σπυριδάκη, Άλκη Παναγιωτίδη,
Δημήτρη Πουλικάκο, Τιτίκα Σαριγκούλη
Κωμωδία, Ελλάδα 2010
Τέσσερις χρεοκοπημένοι νεκροθάφτες οργανώνουν την αρπαχτή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους εγκαταλείποντας το επάγγελμα – που αρχικά ξεκίνησαν σαν προσωρινή λύση, αλλά έμειναν σε αυτό μία ζωή. Πραγματοποιούν, με την υπόσχεση μεγάλης αμοιβής, την τελευταία επιθυμία αποθανόντα Έλληνα της αλλοδαπής, που είναι να τον πάνε για ταφή από την Αθήνα σε κάποιο χωριό της Βοιωτίας, με τα πόδια. Πραγματοποιώντας αυτήν την παράξενη τελευταία επιθυμία, θα εμπλακούν σε μια οδύσσεια, που θα μετατραπεί σε ένα απροσδόκητο ταξίδι αυτογνωσίας
ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ
image
Σκηνοθέτης: Σπύρος Τέσκος
Εμφανίζονται οι Γιώργος Στένος, Χαράλαμπος Στρούπας, Γιώργος Κοχιλάς, Γιάννης
Κουτουφάρης, Λίνα Κούβδου, Θανάσης Πλατής, Φραντζέσκος Λαζαρίδης και όλοι
οι κάτοικοι του χωριού Αγ. Δημήτρης Ραχών Ικαρίας
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα 2009
Το «Νικαριά μου» είναι ένα ντοκιμαντέρ που μέσα από την ζωή και τις ασχολίες κατοίκων του ελληνικού νησιού Ικαρία, προσπαθεί να διερευνήσει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής και σκέψης, και το πώς διαμορφώθηκε αυτός δια μέσου των αιώνων και πώς αυτός ο τρόπος ζωής υφίσταται ακόμα και σήμερα.
T 4 TROUBLE
and the Self Admiration
Society The life and music of Terry Papadinas
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Αθυρίδης
Συμμετέχουν οι : Μίμης Αντωνόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Νίκος Παπάζογλου, Διονύσης
Σαββόπουλος, Χάρης Θεοφράστου, Χριστιάνα Καραμανίδου, Γιώργος Καράογλου, κ.α
Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα 2009 108 Λεπτά
O Τέρρυ Παπαντίνας είναι 56 χρονών, ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι μουσικός και ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά. Μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη, επέστρεψε για να μεσουρανήσει στην πρωτοεμφανιζόμενη ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Ελλάδας του΄70. Ταλαντούχος και γοητευτικός, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής, έγινε ίνδαλμα αλλά και φορέας της ροκ υποκουλτούρας, όπου συχνά ενυπάρχουν η αντίδραση και η αυτοκαταστροφή. Σήμερα απομονωμένος και περιθωριοποιημένος σε συγκλονιστικές εκ βαθέων εξομολογήσεις μπροστά στην κάμερα, αποκαλύπτει μια ψυχική πραγματικότητα που αντανακλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ναρκισσισμός, φαντασιακός αυτοθαυμασμός και αυτοκαταστροφή. Μια αφήγηση ζωής, γαλβανισμένη στις αξίες της ροκ μυθολογίας, ένα μουσικό ταξίδι με τα τραγούδια ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό καλλιτέχνη.


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ (Docu-fiction) 3 / 5 ΕΛΛΑΔΑ
DAYBREAKERS 1.5/ 5 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΝΙΑΤΑ Σ’ ΕΞΑΨΗ 1 / 5 Η.Π.Α
ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΣΠΑΝΙΑ
ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ (Ντοκιμαντέρ) Η.Π.Α-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
4 ΜΑΥΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΙΚΑΡΙΑ ΜΟΥ(Ντοκιμαντέρ) ΕΛΛΑΔΑ
T 4 TROUBLE (Ντοκιμαντέρ) ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου