Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2010-Biutiful Διαγωνιστικό Τμήμα του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου Κριτική Iάκωβου Γωγάκη

 

Biutiful 2.5 / 5
Σκηνοθέτης: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου (Alejandro González Iñárritu)
Με τους Javier Bardem, Blanca Portillo, Ruben Ochandiano
Δράμα, Ισπανία-Η.Π.Α 2010 138 Λεπτά
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ υποδύεται έναν ναρκομανή και ταυτόχρονα έμπορο του λευκού θανάτου.Όταν μαθαίνει πως πάσχει απο καρκίνο του προστάτη η ζωή του παίρνει μια διαφορετική τροπή. Απομακρύνεται συναισθηματικά απο τους συνεργάτες του,την πρώην σύντροφο του και τα 2 του παιδιά και ακολουθεί μια πορεία χωρίς επιστροφή.
Κριτική
Ο Ιναριτού σκηνοθετεί ακόμα ένα βαρύ δράμα μετά το ” 21 Γραμμάρια και Βαβέλ”. Με την γνώριμη τακτική του στους μικρούς διαλόγους, στην απότομη εναλλαγή των εικόνων, οικοδομεί  το προφίλ ενός καταδικασμένου ατόμου που θέλει να ζήσει όχι ποια στον υπόκοσμο αλλά να βρεθεί κοντά στην οικογένεια που είχε παραμελήσει.Αλλά όπως θα θυμάστε πχ στο ” Βαβέλ” ο Ιναριτού καταπιάστηκε εξίσου με όλους τους χαρακτήρες ( και δευτερεύοντες), όλοι είχαν ένα ισχυρό υπόβαθρο καλά δουλεμένο και τελικά κάπου όλοι σύγκλiναν. Εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Η μοναχική διαδρομή του πρωταγωνιστή και η επακόλουθη ψυχική του πτώση  επικαλύπτουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες της πρώην γυναίκας του για βοήθεια.Ό καθένας παίρνει τον δικό του δρόμο και αφήνεται στην δική του τραγική μοίρα, σε ένα διαρκές καταθλιπτικό μοτίβο για πάνω απο 2 ώρες.
Ο Μπαρδέμ απέσπασε θερμά χειροκροτήματα για την ερμηνεία του και ως ένα βαθμό συγκάλυψε τις υπόλοιπες αδυναμίες του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου