Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κριτική Ταινίας: Ο Υπουργός ( 2011)

Ο Υπουργός (2011)

Αγγλικός Τίτλος:The Minister

Αυθεντικός Τίτλος: L' exercice de l' État

Είδος:Δραματική
Διάρκεια: 115'
Γλώσσα:Γαλλικά
Χώρα:Γαλλία, Βέλγιο
Εταιρεία Διανομής: StraDa Films
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26/04/2012
Δείκτης Καταλληλότητας:
Βαθμολογία SevenArt: [6.0/10]

Βαθμολογία Επισκεπτών: [0.0/10]




Κριτική SevenArt:

Φανταστική ιστορία που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από την καθημερινότητα στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας.

Ένας υπουργός δέχεται τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο του γραφείου του που τον πληροφορεί ότι ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες εγκλωβίστηκε σε μια χαράδρα. Αυτό το συμβάν είναι η αφορμή για ένα ανελέητο παιχνίδι, μια πάλη της εξουσίας μέσα στην κρατική γραφειοκρατία που μπορεί ανα πάσα στιγμή να καταστρέψει όσους ανιδιοτελείς θέλουν να χαλάσουν τους καλά δομημένους πολιτικούς κανόνες.

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Pierre Schoeller ρίχνει βέλη κατά του γαλλικού πολιτικού συστήματος και γενικά στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική. Ο Γάλλος δημιουργός με το ευφάνταστο σενάριο, και τους πρωτότυπους συμβολισμούς, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πολιτικό μανιφέστο πάνω στη διαχείριση της εξουσίας.
Βέβαια δεν φτάνει σε αυτό το ριζοσπαστικό επίπεδο που θα επιθυμούσαμε, αλλά παρουσιάζει, χωρίς να προκαλεί, τους πολιτικούς όπως ακριβώς το έγραψε ο Μακιαβέλι για τις κοινωνίες σε κρίση και τις μεθόδους βίας, πυγμής, διπλωματίας που εφαρμόζουν οι διάφοροι ηγεμόνες.

Πριν προβληθεί στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, πολλοί Γάλλοι πίστευαν πως ο "Υπουργός" θα είναι ένα κινηματογραφικό ράπισμα στον Νικολά Σαρκοζί. Ο Schoeller ευτυχώς δεν έφτιαξε τον βασικό χαρακτήρα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Γάλλου Προέδρου, υπάρχουν σίγουρα παραλληλισμοί, περισσότερο δε στην ίδια τη διαχρονική άσκηση της πολιτικής του.

http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (6/10)
Ιάκωβος Γωγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου