Ο Φοιτητής, του Σαντιάγο Μίτρε
Χωρίς Διανομή | 27 Απριλίου 2012 | SevenArt.gr
Του Ιάκωβου Γωγάκη(gogakis@sevenart.gr)![]() |
Ο Ιάκωβος Γωγάκης παρουσιάζει ταινίες που αξίζουν της προσοχής σου, οι οποίες προβλήθηκαν πρόσφατα σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και δεν έχουν βρει (ακόμα;) διανομή στην Ελλάδα.
Ο Φοιτητής, του Σαντιάγο Μίτρε

Το έργο αυτό δίνει την εντύπωση αρχικά ότι αναμοχλεύει το οδυνηρό παρελθόν της αργεντίνικης δικτατορίας του 1970, αλλά αυτό γρήγορα ξεπερνιέται και καταλήγει να διερευνά την απληστία, την προδοσία και τη μακιαβελική ηγεμονία. Ο νεαρός σκηνοθέτης μπορεί να υποπίπτει στο σφάλμα της υπερανάλυσης και της προβολής ακόμα και της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας, πετυχαίνει από την άλλη μεριά όμως ν’ αγγίξει την ουσία, να περιγράψει το πλαίσιο, σαν ένα πορτραίτο του πώς ασκείται σήμερα η πολιτική. Λέει, εν ολίγοις, ότι το ιδεολογικό περιεχόμενο του πολιτικού λόγου είναι για το θεαθήναι. Στόχος των πολιτικών είναι μόνο η εξουσία μέσα από το μονοπάτι της άγνοιας, της ανηθικότητας, της συνομωσίας και του παρασκηνίου.
Ο Σαντιάγο Μίτρε έχει ως βασικό πρόσωπο έναν πρωτοετή φοιτητή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, τον Ρόκε, ο οποίος είναι γοητευμένος με την παθιασμένη λέκτορα του, την Πάολα, η οποία ρίχνεται στον αγώνα για να βοηθήσει τον πρώην εραστή της, Αλμπέρτο, που κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές.

Στην Αργεντινή, οι ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα είναι τεράστιες σ’ όλα τα επίπεδα, και απ’ αυτή τη στήλη όταν βρίσκουμε τις κινηματογραφικές αναφορές τις επισημαίνουμε. Πολλοί από εμάς έχουν περάσει από ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε δει καθηγητές - μαριονέτες ν’ ανελίσσονται με αστραπιαία ταχύτητα, φοιτητοπατέρες που αναπνέουν μόνο μέσα από την κομματική γραμμή, νέα παιδιά να βρίσκουν την παράταξη που θα τους προσφέρει το ιδεολογικό αποκούμπι αλλά και γρήγορα να την αφήνουν όταν αντιλαμβάνονται τον φαύλο κύκλο των κομματικών σκοπιμοτήτων. Η ταινία αυτή διαθέτει αυτού του είδους την κυνική πρωτοτυπία και σίγουρα μπορεί να γίνει ο παραλληλισμός με καταστάσεις της ίδιας της χώρας μας.

Προβλήθηκε το 2011 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κέρδισε μεταξύ άλλων το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, όπως επίσης και Βραβείο FIPRESCI και Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κολομβίας 2012.
Βαθμολογία: 6,5/10
Ιάκωβος Γωγάκης
Ιάκωβος Γωγάκης
Follow SevenArt
► Δείτε περισσότερα άρθρα στην κατηγορία 'Χωρίς Διανομή'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου