Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Φεστιβάλ Βερολίνου 2013: Συζητείται έντονα η " Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά"

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά: Χιούμορ, δυστυχία, κρίση

Φεστιβάλ | 12 Φεβρουαρίου 2013 | SevenArt.gr





Του Ιάκωβου Γωγάκη(gogakis@sevenart.gr)
Με έντονο χειροκρότημα από το πολυπληθές κοινό ολοκληρώθηκε η δεύτερη προβολή της ελληνικής ταινίας «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου που προβλήθηκε στο Cinestar της Μπερλινάλε, στα πλαίσια του τμήματος Forum.
Το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής που βλέπει την καριέρα του να παραπαίει και αποφασίζει να σκηνοθετήσει την εξαφάνισή του, με προφανή στόχο να κάνει ένα δυναμικό come back.
Ο Χρήστος Στέργιογλου κρατάει έναν ρόλο που του πάει γάντι, ενίοτε μέσα από τη σοβαρότητα που εκπέμπει ο χαρακτήρας του αλλά και του χιούμορ, πλάθει την ιδανική κινηματογραφική περσόνα, με τη σκηνοθέτιδα Ελίνα Ψύκου να αναδεικνύει εύστοχα τα γενικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που βρισκόταν σε κρίση πριν ακόμα η ίδια το καταλάβει.
Ένα χρόνο πριν, εδώ στο Βερολίνο παρουσιάστηκε μια ισπανική ταινία με τίτλο «Η Σπίθα της Ζωής» του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια που σατίριζε την ηθική πτώση και την έκταση της απληστίας των ΜΜΕ όταν είχαν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινή ιστορία ενός ανέργου. Ενώ δεν υπάρχουν ομοιότητες σεναριακές, η φρέσκια ιδέα της Ελληνίδας δημιουργού θα συναντήσει από την άλλη την αλληγορία του ντε λα Ιγκλέσια, σε ένα κοινό μήνυμα δύο πολύπαθων χωρών, ότι δηλαδή όση αξία δίνουμε στον ατομικισμό τόσο πιο πολύ δυστυχία και κρίση θα μας περιβάλλει.
Σκηνοθέτις με δυνατότητες και προοπτικές η Ελίνα Ψύκου, η ταινία της έχει βρει ήδη διανομή στις ελληνικές αίθουσες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου