Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κριτική Ταινίας: A Dangerous Method

A Dangerous Method(Μια Επικίνδυνη Μέθοδος) 2011

Κριτική: Ιάκωβος Γωγάκης


Πολύς λόγος για το "τίποτα" η "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος" του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ. Μια ανούσια παρουσίαση της γνωστής σύγκρουσης του Φρόιντ (Βίγκο Μόρτενσεν) με τον μαθητή του Καρλ Γιουγκ (Μάικλ Φασμπέντερ) διαδραματίζεται στην "Επικίνδυνη Μέθοδο" του Κρόνεμπεργκ, με μήλο της έριδος τον έρωτα του Γιουγκ με την ασθενή του Σαμπίνα Σπίλραϊν (Κίρα Νάιτλι).
Η πολυαναμενόμενη ταινία κινείται πάνω σε μια ευθεία γραμμή, χωρίς την κινηματογραφική πολυχρωμία που χρειάζεται και που θα δημιουργούσε στο θεατή την αναμονή για την περαιτέρω εξέλιξη της ιστορίας. Συνεχείς αναφορές γίνονται σε επιστημονικές μεθόδους για την σεξουαλικότητα, ένα από τα βασικά σημεία τριβής των δύο θεωρητικών. Μόνο η παρουσία της Νάιτλι αλλάζει προσωρινά το σκηνικό. Αλλά είναι τόσο μονότονοι οι διάλογοι, και τέτοια η ανυπαρξία της επιθυμητής «δράσης» που αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι όντως έργο του Κρόνεμπεργκ.
Σκεφτείτε μόνο πως υπάρχει σημείο στο έργο που αλλάζουν τρεις σκηνές και παραμένουν τα ίδια πρόσωπα, οι Φρόιντ και Γιουγκ, να συζητούν για το συνειδητό και το υποσυνείδητο, και φυσικά για την σεξουαλική ορμή.
Ο Κρόνεμπεργκ εμφανίστηκε διαβασμένος και πήρε θέση στο ζήτημα, εάν δηλαδή οι ψυχικές νευρώσεις είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής φύσης όπως ισχυρίζεται ο Φρόιντ ή αν ο συναισθηματικός παράγοντας επιδρά στην οποιαδήποτε νεύρωση (Γιουγκ), συγκλίνοντας στο τελευταίο.
Οι ερμηνείες χαράσσονται στη μνήμη, ιδίως του στενού συνεργάτη του σκηνοθέτη Βίγκο Μόρτενσεν (Φρόιντ), ενώ θα έλεγα επίσης πώς κλέβει την παράσταση η 10λεπτη, περίπου, εμφάνιση του Βενσάν Κασέλ. Θετική η παρουσία της Κίρα Νάιτλι.
 
http://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gifhttp://www.sevenart.gr/images/star3.gif (5,5/10)Ιάκωβος Γωγάκης
Αναδημοσίευση απο SevenArt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου