Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Φεστιβάλ Καννών 2012. Αφιέρωμα

65o Φεστιβάλ Καννών: Το SevenArt στην Κρουαζέτ!

Φεστιβάλ | 16 Μαΐου 2012 | SevenArt.gr





Του Ιάκωβου Γωγάκη(gogakis@sevenart.gr)
Με τα μάτια στραμμένα στις Κάννες ξεκινά απόψε το βράδυ (για εμάς τους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, μια και την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές διεξάγεται η δημοσιογραφική προβολή της φετινής πρεμιέρας “Moonrise Kingdom” του Γουες Άντερσον) το δημοφιλέστερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου. Οι διοργανωτές επέλεξαν να τιμήσουν την Μέριλιν Μονρόε 50 χρόνια μετά τον θάνατό της με μια αφίσα-τούρτα γενεθλίων 65 κεριών όσο και το ίδιο το φεστιβάλ.
Αρκετοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν το πλέον εντυπωσιακό των τελευταίων χρόνων εξαιτίας ενός θεωρητικά δυνατού line up συμμετεχόντων σε όλα τα τμήματα, με παράλληλη παρουσία πλειάδας αστέρων του Χόλυγουντ. Θα φανεί εκ του αποτελέσματος αν ισχύει αυτή η διαπίστωση. Το βέβαιο είναι πως το 65ο Φεστιβάλ Καννών μαστίζεται κι αυτό από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως ήδη είχαμε αντιληφθεί το 2010 στην πιο υποτονική διοργάνωση των τελευταίων χρόνων.
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ

Αντιθέτως το περσινό φεστιβάλ με μαζεμένο μεν προϋπολογισμό, επιβεβαίωσε τις μεγάλες μας προσδοκίες. Το “The Αrtist” του Μισέλ Χαζαναβίσιους που μπήκε στο διαγωνιστικό στο παρά ένα, γνώρισε την απόλυτη επιβράβευση σαρώνοντας λίγους μήνες αργότερα τα Όσκαρ. Μέχρι την τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας έφτασε και το “Δέντρο της Ζωής” του Τέρενς Μάλικ, ο νικητής του μεγάλου βραβείου των Καννών. Ο Άκι Καουρισμάκι με το “Λιμάνι της Χάβρης”, ο Ρεφν με το “Drive”, ο Αλμοδόβαρ, οι Νταρντέν, ο Γούντι Άλεν με το “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” στις ταινίες εκτός συναγωνισμού, και φυσικά ο Λαρς Φον Τρίερ που κατάφερε να μας “μελαγχολήσει” με το φιλοναζιστικό του παραλήρημα, παρουσίασαν υψηλού επιπέδου ταινίες ανεβάζοντας τον πήχη της διοργάνωσης.
Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΙΕΡΙ ΦΡΕΜΟ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό βρέθηκε τον Απρίλιο αντιμέτωπος μ’ ένα συμβάν που δημιούργησε σύγχυση, λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των ταινιών που θα διαγωνιστούν για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, όταν και διέρρευσε από τον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ μια λίστα διαγωνιζομένων σκηνοθετών. Μπορεί να αφαιρέθηκε άμεσα αλλά τα ονόματα και οι ταινίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η αντίδραση του Φρεμό ήταν άμεση, προειδοποιώντας τα Μέσα που αναπαρήγαν την είδηση με ποινή αποκλεισμού από το φεστιβάλ. Όπως και να χει ντόρος να γίνεται. Ο Φρεμό και η ομάδα του είδαν περισσότερες από 1700 ταινίες για να επιλέξουν τις 50.
ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Μέχρι τελευταία στιγμή περίμεναν τους Πολ Τομας Άντερσον, Γούντι Άλεν, Τέρενς Μάλικ, και Κουέντιν Ταραντίνο να καταθέσουν τις δημιουργίες τους, αλλά προφανώς δεν ήταν έτοιμες και θα τις δούμε κατά πάσα πιθανότητα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η φετινή χρονιά έχει στο τιμόνι της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος τον Ιταλό Νάνι Μορέτι, σκηνοθέτη της ταινίας που προκάλεσε αντιδράσεις στο Βατικανό “Έχουμε Πάπα”, υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στην περυσινή διοργάνωση και βραβευμένο το 2001 στο φεστιβάλ με το έργο “Το δωμάτιο του γιου μου”. Ο Μορέτι αντικαθιστά τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Μεμψιμοιρίες από τον διεθνή τύπο για το επίπεδο των υπολοίπων μελών της κριτικής επιτροπής υπήρχαν φυσικά, με τα βέλη να στοχεύουν πρωτίστως τον φανατικό σινεφίλ και σχεδιαστή μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ. Οι διάσημοι ηθοποιοί Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ντάιαν Κρουγκερ, Εμανουέλ Ντεβό, η λιγότερο γνωστή Παλαιστίνια Χιαμ Αμπάς, οι σκηνοθέτες Αλεξάντερ Πέιν, Άντρεα Άρνολντ και o Αϊτινός βραβευμένος σεναριογράφος Ραούλ Πεκ συμπληρώνουν την ομάδα που θα αποφασίσει για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου με ολόφρεσκο υλικό και ταυτόχρονα παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ Καννών θα βρεθούν στο επίκεντρο της διοργάνωσης.
Ο σκηνοθέτης του “Ο Απίθανος κος Φοξ” επιλέχθηκε για ν’ ανοίξει τη διοργάνωση. Ο Γουες Άντερσον με το έργο “Moonrise Kingdom” διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα, διαθέτοντας και ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών: Μπρους Γουίλις, Έντουαρντ Νόρτον, Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ
Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ μετά την ανούσια ψυχολογικής υφής “Επικίνδυνη Μέθοδο”, επιστρέφει με το “Cosmopolis” σ’ ένα, όπως λέγεται, αιχμηρό σχόλιο του σκηνοθέτη για την απληστία και τα δεινά του χρήματος. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ρομπερτ Πάτινσον ("Twilight").
Τρία χρόνια μετά την “Λευκή Κορδέλα” που του χάρισε μεταξύ άλλων και τον Χρυσό Φοίνικα, ο Αυστριακός Μίκαελ Χάνεκε επιστρέφει με την “Αγάπη”, έργο που διαπραγματεύεται τις διαπροσωπικές σχέσεις ενός ζευγαριού όταν η βασική ηρωίδα (Ιζαμπέλ Iπέρ) βρίσκεται μπροστά στο θάνατο.
Ο Ιρανός πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Aμπάς Κιαροστάμι ξαναβρίσκεται για πολλοστή φορά στη γαλλική Ριβιέρα (τελευταία φορά το 2010 με το “Πιστό Αντίγραφο”), με μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Ιαπωνίας. Το έργο λέγεται “Like Someone in love”, είναι στην ιαπωνική γλώσσα, και πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής φοιτήτριας που εκπορνεύεται για τα προς το ζην, συνάπτοντας δεσμό μ’ έναν ηλικιωμένο καθηγητή.
Το σκληρό δράμα “Μονάκριβη”, το οποίο έφτασε μέχρι τα Όσκαρ πριν δύο χρόνια, έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Λι Ντάνιελς. Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει το “The Paperboy”, με πρωταγωνιστές την Νικόλ Κίντμαν, τον Τζον Κιούζακ και τον Μάθιου ΜακΚόναχι, με τον τελευταίο στο ρόλο ενός δημοσιογράφου που προσλαμβάνεται να διερευνήσει μια υπόθεση ενός καταδικασμένου σε θάνατο βαρυποινίτη.
Στα 90 του χρόνια ο Γάλλος Αλέν Ρενέ βρίσκεται ξανά στις επάλξεις με μια ιστορία για τον έρωτα και τις πανανθρώπινες αξίες, βασισμένη στο έργο του συγγραφέα Αντουάν με τίτλο “Ευρυδίκη”. “Σκουριά και Κόκαλο” λέγεται η νέα ταινία που θα διαγωνιστεί, του επίσης Γάλλου Ζακ Οντιάρ (“Προφήτης”) με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ.
Ο Δανός Τόμας Βίντερμεργκ με το “The Hunt”, ο εξαίρετος Βρετανός Κεν Λόουτς με το “The Angel's share”, είναι μεταξύ των υπόλοιπων σπουδαίων συμμετεχόντων. Αξίζει ν’ αναφέρουμε και τη συμμετοχή του Μπραντ Πιτ ως πρωταγωνιστή και παραγωγού στη γκαγκστερική μαύρη κωμωδία “Killing Them Softly”. Ο διάσημος ηθοποιός συνεργάζεται με τον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη Άντριου Ντομινίκ για δεύτερη φορά έπειτα από τη “Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς”.
ΣΧΟΛΙO

Έντονη κριτική ασκήθηκε στους διοργανωτές κυρίως από αμερικανικά Μέσα για την απουσία στο διαγωνιστικό τμήμα γυναικών σκηνοθετών, αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική τους παρουσία το 2010 με 4 συμμετοχές.
ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

Σ’ αυτό το πειραματικό κομμάτι του φεστιβάλ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ορίστηκε ο βρετανός ηθοποιός Τιμ Ροθ. Από τις 20 ταινίες αυτού του τμήματος ξεχωρίζουμε το “Elefante Blanco” του Αργεντίνου Πάμπλο Τραπέρο, με διανομή και στη χώρα μας. Ο Τραπέρο συμμετέχει επίσης σε μια συλλογική δουλειά άλλων έξι συναδέλφων του, μεταξύ αυτών και ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο, με τίτλο “7 Dias en la Habana”. Αξίζει ν’ αναφέρουμε την συμμετοχή στο τμήμα αυτό και του γιου του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, Μπράντον, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ειδικές προβολές, ταινίες εκτός συναγωνισμού ανάμεσα σ’ αυτές και η καινούργια παραγωγή του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι καθώς και τρία καταπληκτικά masterclass.
Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει για τρίτη συνεχή χρονιά εκπρόσωπο στα βασικά τμήματα. Τελευταία φορά ήταν η παρουσία του Γιώργου Λάνθιμου το 2009 με τον βραβευμένο “Κυνόδοντα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου