Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Φεστιβάλ Βερολίνου 2012: Απογοητευτικό κλείσιμο με “Bel Ami”

Berlinale 62 - Day 8: O Δον Ζουάν των Παρισίων

Φεστιβάλ | 18 Φεβρουαρίου 2012 | SevenArt.gr





Του ανταποκριτή μας
Ιάκωβου Γωγάκη

Bel Ami
Η πλειοψηφία των κριτικών κινηματογράφου το λάτρεψε, κι όσα ακούγονταν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκαν, με το “Tabu” του Πορτογάλου Μιγκέλ Γκόμεζ να φεύγει με το βραβείο FIPRESCI, προπομπός ίσως για το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Άρκτο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε το βράδυ.
O Δον Ζουάν των Παρισίων

Αποχώρησε μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων, ήδη, από την Πέμπτη και την Παρασκευή, κι αυτό φάνηκε στη δημοσιογραφική προβολή του “Bel Ami” των Declan Donnellan και Nick Ormerod, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Ούμα Θέρμαν, Κρίστιν Σκοτ Τόμας και Κριστίνα Ρίτσι. Και δεν βγήκαν χαμένοι.
Η επιθυμία του νεαρού Georges Duroy να αναρριχηθεί στα υψηλά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας των αρχών του 20 αιώνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παραλλαγή της ιστορίας του Δον Ζουάν.
Ο Georges Duroy εκμεταλλεύεται στο έπακρον τα εξωτερικά του χαρίσματα, ερωτοτροπώντας, όπως οι περιστάσεις το επιτάσσουν, με τις συζύγους μιας κλειστής παρέας μεγαλοαστών, που ελέγχουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και τις αποικίες της.
Είναι παρατηρητικός και απίστευτα πανούργος, κι επιζητεί, το οποίο με τη σαγηνευτική του γοητεία το καταφέρνει, να ρίξει τα θηράματα του, από την άλλη μεριά όμως, είναι ανάξιος να ανταποδώσει ότι εισπράττει. Παίζει για να κερδίσει.
Δεν χωράει κριτική στο έργο αυτό. Το τέλος είναι όλα τα λεφτά. Οι σκηνοθέτες νομίζουν ότι θα μας συγκινήσουν και θα μας πείσουν ότι ο νεαρός ήταν αναγκασμένος να πορεύεται με αυτό τον τρόπο, γιατί γεννήθηκε φτωχός αλλά όχι τίμιος, κι είναι κρίμα και άδικο να ξαναγυρίσει στη φτώχεια που δεν αντέχει.
Υπήρχαν σκηνές έντονα θεατρικές, άλλωστε οι δημιουργοί της ταινίας έχουν θεατρική παιδεία, ο δε Πάτινσον βαστά γερά στα πόδια του, μια και οι στιγμές που φώναζε, που χτυπιότανε και ήταν εκτός εαυτού, δείχνουν ότι διαθέτει υποκριτική γκάμα ευρύτερη από ταινίες όπως το “Λυκόφως” ή σα κι αυτή εδώ.
Εύκολος ο ρόλος για την Ούμα Θέρμαν, ενώ δε χρειάζεται κριτική για την πάντα εξαίρετη Κριστίν Σκοτ Τόμας.
Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από την Hollywood Entertainment.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου