Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Hidden Movie Secrets in Festivals: Faith, Love and Whiskey ( Βουλγαρία)

Faith, Love and Whiskey, της Κριστίνα Νικόλοβα

Χωρίς Διανομή | 06 Απριλίου 2012 | SevenArt.gr





Του Ιάκωβου Γωγάκη(gogakis@sevenart.gr)
Ο Ιάκωβος Γωγάκης παρουσιάζει ταινίες που αξίζουν της προσοχής σου, οι οποίες προβλήθηκαν πρόσφατα σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και δεν έχουν βρει (ακόμα;) διανομή στην Ελλάδα.

Faith, Love and Whiskey, της Κριστίνα Νικόλοβα
Από τη γειτονική Βουλγαρία έρχεται το “Faith, Love and Whiskey”, με τη νεαρή σκηνοθέτιδα Κριστίνα Νικόλοβα να σαγηνεύει τους διοργανωτές διαφόρων φεστιβάλ του κόσμου με αυτή την ταινία, που αποτελεί παράλληλα τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Το έργο αυτό γυρίστηκε με φιλμ 16mm σε Αμερική και Βουλγαρία, πετυχαίνοντας να κερδίζει το βραβείο καλύτερης κινηματογραφίας στο ανεξάρτητο Φεστιβάλ Slamdance, που διεξάγεται την ίδια στιγμή με το Φεστιβάλ Sundance στη Γιούτα των Η.Π.Α.
Η Νικόλοβα αφήνει και σε εμάς θετικές εντυπώσεις, μέσα από μια μεστή, πολύχρωμη, αυτοβιογραφική ιστορία, η οποία γκρεμίζει τη ματαιοδοξία του Αμερικανικού ονείρου και δείχνει με απλό τρόπο την ανθρώπινη στροφή προς την πηγή της πραγματικής ελευθερίας.
Η ταινία εστιάζει στη Νέλι, μια κοπέλα από τη Βουλγαρία που ζει στη Νέα Υόρκη, έτοιμη να παντρευτεί έναν επιτυχημένο Αμερικανό. Λίγο πριν το γάμο, επιστρέφει προσωρινά στη Σόφια για να δει τη γιαγιά της που έχει προβλήματα υγείας.
Αντ’ αυτού η Νέλι θα “παρασυρθεί” από τους μποέμ παιδικούς της φίλους σε μια συνεχή κραιπάλη διασκέδασης και άφθονου αλκοόλ. Η επανασύνδεση αυτή θα φέρει στο προσκήνιο τον εφηβικό της έρωτα με τον Βαλ. Η Νέλι γοητεύεται από την αίσθηση του ασυμβίβαστου και του απρόβλεπτου, περνάει στιγμές έντονου ερωτικού πάθους με τον Βαλ μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται απρόσμενα ο μελλοντικός της σύζυγος από την Αμερική.
Η κοπέλα μπλοκάρει, συγκρούεται με τον εαυτό της, και τα διλλήματα είναι αναπόφευκτα. Να επιστρέψει στην Αμερική και στην όποια ασφάλεια θα της παρέχει ο Σκοτ ή να μείνει στη Σόφια ρισκάροντας με την άναρχη, απερίσκεπτη, ταυτόχρονα, και απόλυτα ερωτική επανασύνδεση της με τον Βαλ;
Η ιστορία ναι είναι απλή, αλλά η Νικόλοβα πετυχαίνει μέσα σε 75 λεπτά να μελετήσει προσεκτικά ένα ιδιότυπο αξιακό σύστημα και με τον τρόπο της να το κατακρίνει. Η Αμερική της ευημερίας και της ασφάλειας δε μπορεί να υπερνικήσει την αίσθηση του να “είμαι ελεύθερος”, όπως αρκετοί θεωρούν πως αυτή (η ελευθερία) βρίσκεται μακριά από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, δηλαδή στον τόπο καταγωγής τους.
Ο αμερικανικός κινηματογράφος προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να μας αποδείξει το αντίθετο, με τη δύναμη του αμερικανικού ονείρου να λυγίζει τις αντιστάσεις. Θυμηθείτε στο ίδιο ρομαντικό μοτίβο, το “Love story” του 1970, και το “Pretty Woman”, 20 χρόνια αργότερα.
Πάντως τελευταία, υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης ακόμα και από τους ίδιους τους Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως παράδειγμα είναι το έργο του Μαικ ΌτLittlerock”, που προβλήθηκε πριν δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και μας θυμίζει αμυδρά το έργο που προβάλλουμε σήμερα.
Εδώ, στο “Faith, Love and Whiskey” δίνεται μια άλλη εικόνα, μιας όμορφης βαλκανικής χώρας, σίγουρα χωρίς επαγγελματικές προοπτικές, αλλά με τους νέους να είναι ευτυχισμένοι με τις μικρές καθημερινές χαρές και απολαύσεις, και να δίνουν νόημα και περιεχόμενο στην έννοια της “καλής ζωής”.
Στο διάστημα που επιλέχθηκαν τα γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους και στο μαγικό φυσικό τοπίο της Σόφιας, η φωτογραφία συναρπάζει, όπως επίσης και η γενικότερη κινηματογραφική αισθητική και το μοντάζ. Η Νικόλοβα δείχνει δείγμα επαγγελματία και έμπειρης σκηνοθέτιδας, ακολουθώντας τα χνάρια των γονέων της (γνωστοί στο κινηματογραφικό τοπίο της Βουλγαρίας).
Υπήρχαν βέβαια και μερικά αργόσυρτα διαστήματα και ανεπιτυχή, κατά τη γνώμη μου, σκηνοθετικά τρικ, κάνοντας κάποιες ενέργειες, κυρίως της πρωταγωνίστριας, ακατανόητες.

Βαθμολογία: 5,5/10
Ιάκωβος Γωγάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου